Jabłka w szlafrokach

Odsłuchaj tekst

Składniki (na 10 porcji):

  • 10 jabłek kwaskowych średniej wielkości
  • 220 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 20 g masła
    20 g cukru
  • 25 g słodkiej śmietany
  • 60 g migdałów pokrojonych w słupki
  • 2 żółtka
  • 100 g cukru pudru
  • 250 g konfitur odsączonych z soku

 

Opis przygotowania:

Z mąki, jajka, cukru i śmietany zagnieść ciasto, cienko rozwałkować i kroić na 10 kwadratów. Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne, we wgłębienia włożyć po łyżce konfitur, ułożyć na cieście, zawinąć, posmarować rozbitym żółtkiem i posypać migdałami. Ustawić na nieposmarowanej blasze i piec w średnio nagrzanym piekarniku około 40 minut. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

 

 

Potrawa tradycyjna z terenów Górnego Śląska

Źródło: Zbiór przepisów potraw regionalnych województwa śląskiego, ŚOT

Wyświetlenia:  504