Wyszukiwarka
Liczba elementów: 11
Zdając sobie sprawę z ogromnej popularności kuchni śląskiej, jej rozpoznawalności, a przede wszystkim jej ogromnej różnorodności Śląska Organizacja Turystyczna postanowiła organizować coroczne święto kuchni regionalnej. Festiwal „Śląskie Smaki” jest organizowany za każdym razem w innej części województwa, co dalej możliwość poznania lokalnych przysmaków i tym samym dbałości o dziedzictwo kulinarne i kulturowe regionu.
więcej >>
Dodaj do planera
Zdając sobie sprawę z ogromnej popularności kuchni śląskiej, jej rozpoznawalności, a przede wszystkim jej niezwykłej różnorodności Śląska Organizacja Turystyczna postanowiła organizować coroczne święto kuchni regionalnej. Wypromowanie regionalnych potraw miało stać się motywem zachęcającym turystów do odwiedzenia województwa śląskiego.
więcej >>
Dodaj do planera
Program Festiwalu!
więcej >>
Dodaj do planera
W tradycje kulinarne województwa śląskiego wpisuje się nie tylko kuchnia wiejska i robotnicza. Przykładem niech będą dwa miasta – Cieszyn, którego mieszczańską kuchnię ukształtowały m. in. wpływy austriackie, oraz Pszczyna, która z racji bycia siedzibą rodu von Plessów przez lata była ośrodkiem niezwykle bogatej kuchni myśliwskiej.
więcej >>
Dodaj do planera
Lista drużyn, które ubiegały się o zaszczytny tytuł Ekspertów Śląskich Smaków podczas konkursu kulinarnego XI Festiwalu Śląskie Smaki. W trzech kategoriach - amatorów, profesjonalistów i szkół gastronomicznych zmierzyli się festiwalowi wyjadacze, ale też debiutanci.
więcej >>
Dodaj do planera
Piąty z kolei konkurs kulinarny w ramach Festiwalu „Śląskie Smaki” odbył się w 2010 roku w pobliżu Stawu Amerykan, w Złotym Potoku.
więcej >>
Dodaj do planera
Znamy Ekspertów Śląskich Smaków! Konkursowe jury wynrało zwycięzców festiwalowych zmagań.
więcej >>
Dodaj do planera
Impreza odbywa się w ramach Dni Pszczyny. Impreza ma charakter konkursu kulinarnego, na którym KGW oraz restauratorzy przygotowują konkretną konkursową potrawę. Liczne wydarzenia towarzyszące: koncerty, pokazy.
więcej >>
Dodaj do planera
Promocja produktu turystycznego, produktów tradycyjnych, w konkursie kulinarnym uczestniczą profesjonaliści i amatorzy. Po każdym festiwalu wydawana jest broszura z przepisami.
więcej >>
Dodaj do planera
Żurek z grzybami leśnymi, żebro Adama, dip chrzanowy, kapusta z grzybami
więcej >>
Dodaj do planera
W tym roku uczestnicy Festiwalu Śląskie Smaki powalczą o Złoty, Srebrny lub Brązowy Fartuch, w jednej z trzech kategorii: amatorów, profesjonalistów, szkół gastronomicznych.
więcej >>
Dodaj do planera