Wyszukiwarka
Liczba elementów: 10
Wodzisław Śląski
Restauracja Rączka Gotuje zaprasza na Pierwszą Edycję Festiwalu Kotletów, które rozpocznie sie 7 stycznia i potrwa do 9 lutego 2016 r.
więcej >>
Dodaj do planera
Rolada z jelenia, młoda kapusta zasmażana, kotlety ziemniaczane.
Bułki namoczyć w wodzie, odcisnąć. Zmielić mięso razem z namoczoną bułką, dodać drobno pokrojoną cebulę, jajka i przyprawy. Wszystko dobrze wymieszać, aż do uzyskania gładkiej masy. Formować okrągłe kule, lekko je spłaszczając, obtoczyć w tartej bułce. Smażyć na rozgrzanym smalcu z obu stron na złoty kolor.
Kotlety jagnię ce marynować w świeżym rozmarynie, tymianku, grubo mielonej soli morskiej, czosnku i pieprzu. Peklować próżniowo i wrzucić do sous vide, gotować 2,5 godziny w temperaturze 62,5oC.
Tradycyjne śląskie danie, podawane w dni powszednie na półmiskach lub bezpośrednio w porcjach na talerzach. Obecny sposób przygotowania nie różni się od tego, co było w dawnych czasach. Mięso zmielić, dodać 1 cebulę pokrojoną w kostkę, 1 jajko, ½ bułki namoczonej w mleku, sól i pieprz do smaku. Wszystko wymieszać, podzielić na 6 części, uformować klopsiki, otoczyć w siatkę lub w bułce tartej. Piec na patelni z obu stron.
Mięso, pieczarki i cebule kroimy. Łączymy ze startym serem, olejem, mieszamy i odstawiamy do lodówki na 3 godziny. Ubijamy pianę z białek, którą dodajemy do mięsa krótko przed pieczeniem. Masę nabieramy łyżką, kładziemy na gorący tłuszcz i smażymy na złoty kolor.
Kotlet rozbijamy, do smaku solimy, pieprzymy i posypujemy czosnkiem. Jaja przepiórcze roztrzepujemy dodajemy do smaku maggi i zanurzamy kolejno kotlety, które panierujemy w bułce tartej i smażymy.
Surowe ziemniaki zetrzeć na placki, dodać mąkę, 1 jajko, gęstą śmietanę, sól i pieprz. Na rozgrzanym tłuszczu upiec na złoty kolor placki ziemniaczane. Schab pokroić na plastry grubości ok. 1,5 cm, rozbić tłuczkiem i oprószyć pieprzem z solą. Usmażyć kotlety schabowe panierowane w jajku, mące i bułce tartej.
Mielone mięso, czosnek i cebulę łączymy z czerstwą namoczoną (odciśniętą uprzednio) bułką, jajami i przyprawami i wyrabiamy masę. Każdy kotlecik przed panierowaniem nadziewamy grzybami przesmażonymi na maśle z dodatkiem siekanej pietruszki i przypraw. Smażymy karminadle na złoty kolor.