Ozorki w sosie chrzanowym
- ozór wołowy – 1 szt. (ok.1,5 kg)
- 1 cebula
- liść laurowy – 3 szt.
- ziele angielskie – 4 ziarna
- przyprawa warzywna – 1 łyżeczka
- sól, pieprz – do smaku
sos chrzanowy:
- chrzan tarty – 1 słoik
- masło – 2 łyżki
- kwaśna śmietana – 2 łyżki
- słodka śmietana – 200 ml
- sól, pieprz – do smaku
Śląska pieczeń wołowa
- antrykot – ok. 1,5 kg
- cebula – 1 szt.
- pieprz – 1 łyżeczka
- pieprz cytrynowy – 1 łyżeczka
- papryka wędzona – 1 łyżka
- bulion – 0,5 l
- masło – 2 łyżki
Buraczki z kminkiem
- buraki – 1 kg
- jabłko – 1 szt.
- cebula – 1 szt.
- sok z połówki cytryny
- kminek cały – 0,5 łyżeczki
- sól, pieprz – do smaku
Chlyb tonkany
- chleb – 8 kromek
- szynka – 100 g
- jajka – 3 szt.
- mleko – 1 szklanka
- czosnek – 4 ząbki
- przyprawa warzywna – 1 łyżeczka
- sól, pieprz – do smaku