Data dodania:  2013-10-21



Gęś po śląsku

  • piersi z gęsi – 4 szt.
  • czosnek – 1 główka
  • majeranek – do smaku
  • sól – do smaku
  • papryka – do smaku
  • smalec do smażenia

Rosół śląski

  • kości wolowe – ok. 0,5 kg
  • kości drobiowe – ok. 0,5 kg
  • włoszczyzna – 1 porcja
  • lubczyk świeży – 1 gałązka
  • cebula – 1 szt.
  • podroby krojone – 4 łyżki
  • pietruszka zielona – do dekoracji

Koreczki świąteczne

  • ser żółty – 100 g
  • kiełbasa z szynki – 1 szt.
  • śledź solony – 2 płaty
  • ogórki kiszone – 2 szt.
  • kulki rybne – 5 szt.
  • pomidory koktajlowe – 5 szt.

Ule

  • orzechy włoskie mielone – 25 dag
  • cukier puder – 25 dag
  • spirytus – 50 ml
  • jajko – 1 szt.
  • wafle andruty – 1 opakowanie

nadzienie:

  • ajerkoniak – 100 ml

Żurawinowiec ciasto

  • margaryna – 250 g
  • mąka pszenna – 3 szklanki
  • żółtka – 5 szt.
  • proszek do pieczenia – 3 łyżeczki
  • cukier wanilinowy – 1 op.

nadzienie:

  • białka – 5 szt.
  • cukier – 1 szklanka
  • budyń waniliowy – 2 szt.
  • olej – 0,5 szklanki
  • żurawina – 0,5 kg
Twoja ocena:
Ocena: 0.0 (Oddano 0 głosy)
Wyświetlenia:  61