Breja:
- suszone gruszki – 80 dag
- suszone morele – 10 dag
- suszone jabłka – 10 dag
- kości wędzone – 20 dag
- śmietana kremówka – 150 ml
- cynamon – szczypta
- cukier, sól, pieprz – do smaku
Kaczka faszerowana jabłkami:
- kaczka cała – 1 szt. (ok. 1,3 kg)
- majeranek – 1 łyżka
- olej – 50 ml
- świeży majeranek – 1 gałązka
- jabłka – 0,5 kg
- sól, pieprz – do smaku
Ajerkuchy z apfelmusem:
ajerkuchy
- mąka pszenna – 200 g
- jajka – 5 szt.
- maślanka – 0,5 l
- cukier – 4 łyżki
- sól – szczypta
- masło – 2 łyżki
apfelmus
- jabłka – 0,5 kg
- cukier – 100 g
- stewia – 2 gałązki
- masło – 1 łyżka
- cynamon – pół łyżeczki