Naleśniki z pieczarkami i serem zapiekane

Odsłuchaj tekst

Składniki:

  • 3 szklanki mleka
  • 3 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • olej do smażenia
  • 300 g pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 3 łyżki pszennej mąki
  • 1,5 szklanki mleka
  • 2 łyżki śmietany
  • 300 g sera żółtego
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Mleko zmiksować z jajkami, cukrem i solą. Dodać mąkę i zmiksować na jednolitą masę. Na patelni rozgrzać olej, nalewać ciasto i smażyć na rumiano z obu stron. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C. Pieczarki i cebulę posiekać i usmażyć na niewielkiej ilości oleju. Dodać mąkę wymieszać i smażyć przez 3 minuty. Dodać mleko, śmietanę i ser. Wymieszać i zagotować. Farsz nakładać na naleśniki, zwijać w rulonik i układać w naczyniu żaroodpornym. Zapiekać przez 10-15 minut.

Potrawa została sporządzona przez Stowarzyszenie "Krzewienia Kultury i Dawnych Tradycji Gminy Wręczyca Wielka" podczas XIII Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2018 r. w Pszczynie.

Wyświetlenia:  123