Szlak Kulinarny „Śląskie Smaki” powstały z inicjatywy Śląskiej Organizacji Turystycznej ma na celu pokazanie tej kulinarnej różnorodności regionu i promowanie dziedzictwa kulinarnego województwa śląskiego.
Podróżując Szlakiem Kulinarnym można skosztować nie tylko typowej kuchni śląskiej. Wpływy czeskie, austriackie, niemieckie, w końcu żydowskie - wszystko to zostawiło swój ślad i sprawiło, że śląskie to jeden z najciekawszych kulinarnie regionów Polski. Restauracje na Szlaku Kulinarnym, prezentują więc tzw stoły: śląski, jurajski, zagłębiowski i beskidzki. Warto spróbować typowej kuchni śląskiej: rolady z kluskami i modrą kapustą, wodzionki, czy hekeli, ale również potraw mniej znanych: kluch częstochowksich, kawioru żydowskiego, gulaszu z gęsich żołądków, królika w rozmarynie, czy cysterskiego żurku. Tradycyjnymi smakami można się bawić, aranżować je w nowoczesny sposób, podoażając za trendami w gastronomii.
Każda restauracja na Szlaku jest odpowiednio oznakowana, w menu znajduje się specjalna wkładka z potrawami regionalnymi, które uzyskały certyfikat "Śląskich Smaków". Lokale dysponują też specjalnymi przewodnikami po całym Szlaku.
Co roku w czerwcu, odbywa się największa impreza kulinarna organizowana w różnych miejscach regionu. Festiwal przyciąga prawdziwe tłumy miłośników dobrej kuchni.
Film promocyjny Szlaku Kulinarnego "Śląskie Smaki"
Pierwszy/archiwalny film promocyjny Szlaku Kulinarnego Śląskie Smaki: