KALENDARIUM SZLAKU
2020
- 7-9 X 2020 - study tour dziennikarza z Wielkiej Brytanii po regionie i po Szlaku Kulinarnym „Śląskie Smaki”
- 14-15 IX 2020 - study tour dziennikarzy węgierskiego portalu rowerowego po regionie i po Szlaku Kulinarnym „Śląskie Smaki”
- Rejsy kulinarne ze Śląskimi Smakami i Mariną Gliwice
- 13-16 IX 2020 - study tour dziennikarzy z czeskiej TV po regionie i po Szlaku Kulinarnym „Śląskie Smaki”
- 8-9 IX 2020 - study tour dziennikarzy z Danii po regionie i po Szlaku Kulinarnym „Śląskie Smaki”
- Szlak Kulinarny Śląskie Smaki w projekcie TV Regionalnej TVT "Śląskie na wycieczkę"
- Szlak Kulinarny Śląskie Smaki w audycji Radia eM - "Gotuj się na lato"
- Szlak Kulinarny Śląskie Smaki w nowej kampanii Śląskiego #WybieramŚląskie - #ŚląskieZaprasza
- Nowa restauracja na Szlaku Kulinarnym Śląskie Smaki: Restauracja Poziom+ Food & Wine (Hotel Diament Plaza Gliwice) z Gliwic
- Kampania "Zielone Śląskie" w blogosferze - w tym wizyty w restauracjach na Szlaku Kulinarnym Śląskie Smaki
- Wydruk mini Książek Kucharskich "Wybrane przepisy potraw regionalnych województwa śląskiego" w wersji angielskiej i czeskiej
- 6 V 2020 - z uwagi na zagrożenie epidemiczne, zmiana terminu XV Festiwalu Śląskie Smaki na czerwiec 2021 r.
- Śląskie Smaki w projekcie #SlaskieSmakiNaWynos - podcas lockdown'u
- 9-13 III 2020 - study tour dziennikarzy z Rosji po Szlaku Kulinarnym „Śląskie Smaki”
- Wydruk teczek promocyjnych Szlaku Kulinarnego Śląskie Smaki
- Wydruk plakatów promocyjnych Szlaku Kulinarnego Śląskie Smaki
- 4 II 2020 - spotkanie organizacyjne Śląskiej Organizacji Turystycznej i członków Szlaku Kulinarnego Śląskie Smaki oraz przedstawicieli produktów lokalnych województwa śląskiego
- Realizacja projektu Wideoksiążka Kucharska Śląskie Smaki
Siewierska kaczka pieczona, fot. UMWSL
2019
- 16 VI 2019 - XIV Festiwal "Śląskie Smaki" w Rudach
- 30-31 V 2019 - study tour doradców rolniczych oraz producentów wyrobów regionalnych (sery, wędliny) z województwa podlaskiego po Szlaku Kulinarnym Śląskie Smaki
- 16 IV 2019 - szkolenie dla członków Szlaku Kulinarnego Śląskie Smaki w temacie: Skuteczny marketing turystyczny. Jak promować restauracje i szlaki kulinarne?
- Nowe restauracje na Szlaku Kulinarnym Śląskie Smaki: Gospoda Złoty Garniec z Częstochowy, Restauracja Hotel Opera z Tarnowskich Gór oraz Restauracja Leśna Perła z Rudzińca
- 29-31 III 2019 - Szlak Kulinarny „Śląskie Smaki” na Międzynarodowych Targach Turystyki GLOBalnie, Katowice
- 12 III 2019 - spotkanie organizacyjne Śląskiej Organizacji Turystycznej i członków Szlaku Kulinarnego Śląskie Smaki
- Realizacja projektu Wideoksiążka Kucharska Śląskie Smaki
Cieszyńska herbata, fot. UMWSL
2018
- XI 2018 - rozpoczęcie projektu Wideoksiążka Kucharska Śląskie Smaki
- 22-25 IX 2018 - study tour touroperatorów z Ukrainy po Szlaku Kulinarnym „Śląskie Smaki”
- 20-30 VIII 2018 - study tour autora wloskiego przewodnika po Szlaku Kulinarnym „Śląskie Smaki”
- 1 VIII 2018 - study tour dziennikarzy z Wielkiej Brytanii i Szkocji po Szlaku Kulinarnym „Śląskie Smaki”
- 17 VI-1 VII 2018 - study tour blogerów z Belgii po Szlaku Kulinarnym „Śląskie Smaki”
- 17 VI 2018 - XIII Festiwal "Śląskie Smaki" w Pszczynie
- 23-25 III 2018 - Szlak Kulinarny „Śląskie Smaki” na Międzynarodowych Targach Turystyki GLOBalnie, Katowice
- 21-25 II 2018 - study tour blogerów z Rosji po Szlaku Kulinarnym „Śląskie Smaki”
- 15-18 II 2018 - study tour dziennikarzy i blogerów z Holandii po Szlaku Kulinarnym „Śląskie Smaki”
Kwaśnica, fot. UMWSL
2017
- 11 VI 2017 - XII Festiwal "Śląskie Smaki" w Koszęcinie
- 16-18 III 2017 - prezentacja na temat zarządzania Szlakiem Kulinarnym "Śląskie Smaki" podczas I edycji Food Show w Katowicach
Oscypek, fot. UMWSL
2016
- 14-16 X 2016 - promocja Szlaku Kulinarnego „Śląskie Smaki”, podczas pierwszej edycji Targów Turystycznych WORLD TRAVEL SHOW w Nadarzynie
- 4 VI 2016 - XI Festiwal "Śląskie Smaki" w Katowicach
- 18-20 III 2016 - Szlak Kulinarny „Śląskie Smaki” na Międzynarodowych Targach Turystyki GLOBalnie, Katowice
- 4-6 III 2016 - study tour blogerów podróżniczych i kulinarnych po Szlaku Kulinarnym „Śląskie Smaki” - udział w warsztatach kulinarnych oraz poznanie kulturowo-historycznego tła kształtującego kuchnię w Śląskim
Makaron z Rudnik, fot. UMWSL
2015
- 16 XII 2015 - nagroda EDEN (European Destination of Excellence) na Najlepszą Europejską Destynację Turystyczną, Bruksela
- 6 VI 2015 - X Festiwal "Śląskie Smaki" w Wiśle
- 27-29 III 2015 - II miejsce w konkursie na najlepsze wydawnictwo dla Przewodnika Kulinarno-Turystycznego: Szlak Kulinarny „Śląskie Smaki”, Międzynarodowe Targi Turystyki GLOBalnie, Katowice
Ciasteczka cieszyńskie fot. UMWSL
2014
- 8 VI 2014 - IX Festiwal "Śląskie Smaki" w Zawierciu
- 17-18 V 2014 - study tour dziennikarzy National Geographic Traveller po Szlaku Kulinarnym „Śląskie Smaki”
Żur śląski, fot. UMWSL
2013
-
12 XI 2013 - spotkanie przedstawicieli Szlaku Kulinarnego „Śląskie Smaki”, omówienie działań promujących i rozwijających Szlak Kulinarny
-
18 X 2013 - nagroda za Najlepszy Produkt Turystyczny Polski, podczas Międzynarodowych Targów Regionów i Produktów Turystycznych Tour Salon w Poznaniu
- 15 VI 2013 - VIII Festiwal "Śląskie Smaki" w Bielsku-Białej
- 24 IV 2013 - prezentacja nowych lokali Szlaku Kulinarnego „Śląskie Smaki”
- Rozpoczęcie konkursu/programu lojalnościowego „Poznaj Śląskie Smaki”
Kluchy połom bite, fot. UMWSL
2012
- Dotacja Ministerstwa Sportu i Turystyki na tworzenie nowego produktu turystycznego - Szlak Kulinarny "Śląskie Smaki"
- 23 X 2012 - inauguracja działalności Szlaku Kulinarnego „Śląskie Smaki” - prezentacja pierwszych 23 lokali należących do Szlaku Kulinarnego
- Certyfikacja lokali gastronomicznych
- Promocja i rozwój nowego produktu
- 26 V 2012 - VII Festiwal "Śląskie Smaki" w Chorzowie
Chleb tatarczuch, fot. UMWSL
2011
- 18 VI 2011 - VI Festiwal "Śląskie Smaki" w Gliwicach
- Wydanie "Zbioru Przepisów Potraw Regionalnych województwa śląskiego" i przygotowanie zasad certyfikacji lokali
- Wprowadzenie nowej identyfikacji wizualnej Festiwalu „Śląskie Smaki”
Miód lipowo-spadziowy z Ziemii Cieszyńskiej, fot. UMWSL
2010
- Stworzenie strategii marketingowej „Śląskie Smaki”
Zozworki, fot. UMWSL
2009
Złotopotocki pstrąg, fot. UMWSL
2008
Wątróbki gęsie po siewiersku, fot. UMWSL
2007
- 9 VI 2007 - II Festiwal Kuchni Śląskiej w Cieszynie - Certyfikat Polskiej Organizacji Turystycznej dla Najlepszego Produktu Turystycznego Roku
Bachor, fot. UMWSL
2006
-
17-18 V 2014 - study tour dziennikarzy National Geographic Traveller po Szlaku Kulinarnym „Śląskie Smaki”
-
17 VI 2006 - I Festiwal Kuchni Śląskiej w Ogrodzieńcu - początek projektu promujacego kuchnię śląską
- Szlak Kulinarny „Śląskie Smaki” na Międzynarodowych Targach Turystyki GLOBalnie, Katowice
Heleke, fot. UMWSL