Data dodania:  2025-03-12

XIX Festiwal „Śląskie Smaki” z Zespołem „Śląsk”

15 czerwca 2025 r. - Siedziba Zespołu Pieśni i Tańca „Śląsk” im. Stanisława Hadyny, Koszęcin
Wydarzenie w ramach obchodów Święta Śląska


Już 15 czerwca 2025 roku w siedzibie Zespołu „Śląsk” w Koszęcinie odbędzie się XIX edycja Festiwalu „Śląskie Smaki” – wydarzenie promujące wyjątkowe dziedzictwo kulinarne województwa śląskiego. 
Festiwal „Śląskie Smaki” od 2006 roku prezentuje bogactwo kuchni regionalnej – od najbardziej znanej kuchni śląskiej, po tradycje Zagłębia, Jury Krakowsko-Częstochowskiej i Beskidów. To doskonała okazja, by spróbować lokalnych przysmaków, wziąć udział w kulinarnych pokazach, warsztatach, spotkaniach z kucharzami, a także cieszyć się kulturą ludową, muzyką i tańcem w wyjątkowej scenerii koszęcińskiego pałacu.

PROGRAM GŁÓWNY (scena plenerowa):
13:00 – Oficjalne otwarcie Festiwalu
14:00 – Koncert Big Bandu
14:30 – Koncert Kwartetu Smyczkowego
15:30 – „Śląskie Karaoke” – wspólne śpiewanie regionalnych hitów
16:00 – Koncert Jazz Bandu
17:00 – Rozstrzygnięcie konkursu kulinarnego i wręczenie nagród
18:00 – Bitwa Smaków: kulinarny pojedynek Remigiusza Rączki i Marii Pietruszki (Restauracja Chata Olimpijczyka Jasia i Helenki z Wisły)
19:00 – Koncert galowy Zespołu Pieśni i Tańca „Śląsk”
20:00 – Oficjalne zakończenie Festiwalu

STREFA RODZINNA I KULTURALNA:

  • Sprzedaż wyrobów regionalnych i gastronomicznych (13:00–20:00)
  • Warsztaty taneczne z instruktorami Zespołu „Śląsk” (13:00–17:00, zapisy w punkcie informacji, 10 zł/os.)
  • Zwiedzanie pałacu w Koszęcinie (13:00–19:00, zapisy, 10 zł/os.)
  • Przymierzalnia kostiumów scenicznych – poczuj się jak artysta Zespołu „Śląsk”! (13:00–19:00, 10 zł/os.)
  • Wystawy tematyczne:
    • „Śląsk – Dynamika Tradycji”
    • Kostiumy sceniczne Zespołu „Śląsk”
    • „Festiwal Silesia” – wystawa fotograficzna
  • Projekcja filmów koncertowych Zespołu „Śląsk”
  • Strefa wyciszenia i relaksu w zielonej przestrzeni
  • Animacje i atrakcje dla dzieci przez cały dzień

    DLA WYSTAWCÓW:

Zachęcamy do udziału lokalnych producentów i rzemieślników!
Jeśli tworzysz zdrową żywność, naturalne kosmetyki, produkty zielarskie, miód, rękodzieło, oferujesz usługi związane ze zdrowym stylem życia lub działasz w branży gastronomicznej – zaprezentuj swoją ofertę podczas Festiwalu!
Wypełnij i prześlij kartę zgłoszenia – skontaktujemy się z Tobą!

 

INFORMACJE DLA GOŚCI FESTIWALU

Jak dojechać na XIX Festiwal Śląskie Smaki?

 

Samochodem lub autokarem:

  • 20 km od autostrady A1 – zjazd Woźniki dalej DW 789 i DW 906 (20 km)
  • 40 km od autostrady A4 – zjazd Łany dalej DW 907 (46 km)
  • DW 906 z Lublińca (12 km)
  • DW 907 z Częstochowy (35 km)
  • DK 11 i DW 907 z Tarnowskich Gór (35 km)

Autokary muszą ominąć niski 3,30 m wiadukt kolejowy w Koszęcinie w ciągu DW 907 od strony Tworoga. Zalecany objazd z Tworoga  DK 11 przez Lubliniec i dalej DW 906.

 

Koleją:

  • Stacja kolejowa Koszęcin znajduje się na linii S8 Kolei Śląskich (Katowice 70 minut – Lubliniec 10 minut).
  • Dworzec PKP w Koszęcinie znajduje się w odległości 1500 metrów od siedziby Zespołu.
  • W Lublińcu znajduje się stacja węzłowa, na której zatrzymują się pociągi PKP Intercity.

 

PARKINGI:

W dniu 15 czerwca 2025 r. nie będzie możliwości parkowania pojazdów na terenie Zespołu Pieśni i Tańca „Śląsk” przy ulicy Zamkowej 3. Parkingi bezpłatne są dostępne na terenie miejscowości Koszęcin. Ilość miejsc jest ograniczona.

Z uwagi na bezpieczeństwo i komfort odwiedzających prosimy o nie parkowanie w miejscach do tego nie przeznaczonych i baczne zwracanie uwagi na znaki drogowe.

Parkingi niestrzeżone płatne znajduje się:

  • na ulicy Ligonia obok sklepu Express Market
  • w Starym Parku – wjazd od ulicy Ks. Gąski.

Osoby z niepełnosprawnościami, posiadające ważne Karty Parkingowe dla osób niepełnosprawnych mogą skorzystać z oznaczonych w siedzibie Zespołu miejsc parkingowych. Liczba tych miejsc jest ograniczona.

 

Do pobrania:

REGULAMIN IMPREZY - XIX FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI

 

smaki

festiwal

W tym roku najsmaczniejsza impreza w regionie, czyli Festiwal "Śląskie Smaki odbędzie" się 15 czerwca w Koszęcinie. Wraz z naborem do konkursu kulinarnego, ruszył nabór do Jury Festiwalu "Śląskie Smaki".
O statuetkę Złotego, Srebrnego i Brązowego Fartucha ubiegać się mogą zarówno amatorzy, jak i profesjonaliści oraz uczniowie szkół gastronomicznych. Łącznie do konkursu mogą stanąć maksymalnie 24 drużyny (po 8 z każdej kategorii).
Lista członków Jury, którzy oceniać będą regionalne potrawy zaprezentowane na Festiwalu.
Program XIX Festiwalu Śląskie Smaki
W tym roku uczestnicy Festiwalu Śląskie Smaki powalczą o Złoty, Srebrny lub Brązowy Fartuch, w jednej z trzech kategorii: amatorów, profesjonalistów, szkół gastronomicznych.