Data dodania:  2025-03-12

XIX edycja Festiwalu Śląskie Smaki - Koszęcin, siedziba Zespołu Pieśni i Tańca "Śląsk" im. Stanisława Hadyny, w dniu 15 czerwca 2025.

Nie ma lepszej okazji niż Festiwal, by spróbować najlepszych regionalnych potraw w ich lokalnych odmianach. Miłośnicy tradycyjnej kuchni województwa śląskiego, zaprezentują swoje dania i produkty, staną do walki o Złoty, Srebrny lub Brązowy Fartuch, w 3 kategoriach: amatorzy, szkoły gastronomiczne, profesjonaliści.

 

Program Festiwalu „Śląskie Smaki” – niedziela, 15.06.2025 r. - Koszęcin:

 

13:00 - otwarcie Festiwalu „Śląskie Smaki” 

14:00 - Big Band - koncert

14:30 - Kwartet Smyczkowy - koncert

15:30 - Śląskie Karaoke

16:00 - Jazz Band - koncert

17:00 - rozstrzygnięcie konkursu kulinarnego, wręczenie nagród laureatom Festiwalu

18:00 - Bitwa Smaków - pokaz kulinarny Remigiusza Rączki i Marii Pietruszki z Restauracji Chata Olimpijczyka Jasia i Helenki w Wiśle

19:00 - Zespół Pieśni i Tańca „Śląsk” im. Stanisława Hadyny – koncert galowy

20:00 - zakończenie Festiwalu „Śląskie Smaki”

 

*******************************

PONADTO:

 

  • Sprzedaż produktów gastronomicznych i regionalnych

13:00-17:00 

  • Warsztaty taneczne (zapisy w punkcie informacji, cena: 10,00 zł/os.)

13:00-19:00 

  • Zwiedzanie pałacu w Koszęcinie (zapisy w punkcie informacji, cena: 10,00 zł/os.)
  • Przymierzalnia elementów kostiumów scenicznych (zapisy w punkcie informacji, cena: 10,00 zł/os.)
  • Zwiedzanie wystaw: „Śląsk - Dynamika Tradycji”, kostiumy sceniczne Zespołu „Śląsk”, Festiwal Silesia"
  • Projekcja filmów z koncertów Zespołu „Śląsk”
  • Strefa wyciszenia
  • Animacje dla dzieci

smaki

festiwal

W tym roku najsmaczniejsza impreza w regionie, czyli Festiwal "Śląskie Smaki odbędzie" się 15 czerwca w Koszęcinie. Wraz z naborem do konkursu kulinarnego, ruszył nabór do Jury Festiwalu "Śląskie Smaki".
O statuetkę Złotego, Srebrnego i Brązowego Fartucha ubiegać się mogą zarówno amatorzy, jak i profesjonaliści oraz uczniowie szkół gastronomicznych. Łącznie do konkursu mogą stanąć maksymalnie 24 drużyny (po 8 z każdej kategorii).
Lista członków Jury, którzy oceniać będą regionalne potrawy zaprezentowane na Festiwalu.
Program XIX Festiwalu Śląskie Smaki