Lista członków Jury, którzy oceniać będą regionalne potrawy zaprezentowane na Festiwalu.
PRZEWODNICZĄCY JURY:
Remigiusz Rączka – kucharz, nauczyciel przedmiotów gastronomicznych, autor książek i telewizyjnych oraz radiowych programów kulinarnych, specjalizujący się w kuchni regionalnej.
W kategorii Amatorzy:
- Magdalena Tomaszewska-Bolałek - PRZEWODNICZĄCA - badaczka kultury kulinarnej, dziennikarka, kierownik Food Studies na Uniwersytecie SWPS i autorka książek in.: Tradycje kulinarne Polski, The Polish Table, Deserownik.
- Wiesław Wróblewski - członek Euro-Toques Polska, organizator i uczestnik wielu festiwali kulinarnych.
- Barbara Tekieli - Ekspertka turystyki i kulinariów, związana zawodowo z turystyką, promocją Polski i mediami.
W kategorii Profesjonaliści:
- Sebastian Humski – PRZEWODNICZĄCY - Szef Kuchni w Hotelu Spa Laskowo
z wieloletnim doświadczeniem, wielokrotny juror Festiwalu Śląskie Smaki.
- Dobrawa Skonieczna-Gawlik - etnograf, naukowiec i badacz obrzędów i kultury województwa śląskiego, wielokrotna jurorka konkursów regionalnych.
- Remigiusz Rączka - kucharz, restaurator, nauczyciel i osobowość telewizyjna.
W kategorii Szkoły gastronomiczne:
- Krzysztof Peć – PRZEWODNICZĄCY - szef kuchni Restauracji Kaktusy Kato Koncept Kulinarny, wielokrotny juror Festiwalu Śląskie Smaki.
- Paweł Kąkol – kucharz, nauczyciel gastronomii w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Nakle Śląskim.
- Tobiasz Król - Szef kuchni Oblacka Przystań, miłośnik kuchni historycznej, renesansowej i regionalnej, członek Stowarzyszenia ziemi Boronów.
![smaki]()