Składniki:
Opis przygotowania:
Ugotować wywar kostno-jarski. Kalafior oczyścić i opłukać, po czym namoczyć w wodzie z octem, ponownie opłukać, podzielić na pojedyncze kwiaty i ugotować w wywarze. Z mąki, jaj, wody i szczypty soli sporządzić ciasto makaronowe, rozwałkować, przesuszyć, pokroić na cienkie paski i ponownie przesuszyć, ugotować we wrzącej, posolonej wodzie, odcedzić, zahartować zimną woda. Do miękkiego kalafiora dodać makaron, a całą zupę zagęścić zawiesiną z mąki i wody, po czym zagotować i przyprawić do smaku solą i przyprawą do zup. Zdjąć z ognia i wlać zahartowaną śmietanę. Zupę podawać posypaną zielonym koperkiem.
Potrawa została sporządzona przez Zespół Szkół Zawodowych w Raciborzu podczas III Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2008 r. w Raciborzu.