Gerichte
Erscheinungsdatum: 21 März 2016

Czarna polewka (czernina)


Składniki (na 5 porcji):

  • 1,5 l wywaru drobiowowarzywnego
  • 100 g suszonych owoców (śliwki, jabłka, morele, gruszki)
  • 100 ml krwi gęsiej lub kaczej
  • 10 ml octu
  • 40 g mąki
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • pół łyżeczki cynamonu
  • sól, cukier

 

Opis przygotowania:

Suszone owoce pokroić na drobne kawałki, wrzucić z liściem laurowym i zielem angielskim na gotujący się wywar. Krew rozrobić z mąką i octem. Po zmięknięciu owoców w wywarze dodać rozrobioną krew i doprawić cynamonem, cukrem i solą. Podawać na gorąco z łazankami.

Czernina to danie charakterystyczne dla Kujaw i Pomorza, podaje się ją też w okolicach Siewierza. Dawniej czarną polewkę podawano kawalerom, którym odmawiano ręki panny na wydaniu.

 

Potrawa tradycyjna z terenów Zagłębia Dąbrowskiego

Źródło: Zbiór przepisów potraw regionalnych województwa śląskiego, ŚOT

 


Kulinarische Route "Schlesische Geschmäcker"
Częstochowa
Das zweietagige Restaurant lockt mit selbst hergestelltem Bier und außergewöhnlicher Küche mit bereits kultig gewordenen... Mehr>>
Częstochowa
Das Restaurant befindet sich im direkten Stadtzentrum, in den historischen Kellerräumen des Tschenstochauer Rathauses.... Mehr>>
Kroczyce
Der in der malerischen Szenerie des Krakauer- Tschenstochauer Juragebietes gelegene Gasthof bietet Gerichte der altpoln... Mehr>>
Dąbrowa Górnicza
Restauracja Zagłębie Smaku znajduje się na pierwszym piętrze hotelu Holiday Inn w Dąbrowie Górniczej.
Suche nach Attraktionen