Szerocki kotlet soute z ziemniakami puree i zasmażaną cebulą oraz zestawem surówek

Odsłuchaj tekst

Składniki:

  • ziemniaki
  • cebula
  • schab wieprzowy
  • boczek
  • mąka
  • mleko
  • smalec
  • sól, pieprz
  • czosnek granulowany
  • szczypiorek
  • kapusta młoda
  • zasmażka
  • zielona natka pietruszki
  • kapusta kiszona
  • marchew
  • jabłko
  • olej
  • cukier
  • sałata masłowa
  • pomidor

 

Tradycja pochodzi z obrzędu świoniobicia na Śląsku. Najsmaczniejszy potem był kotlet podawany na różne sposoby m.in. moczony w mleku, z boczkiem i cebulą, przyprawiony solą i pieprzem oraz granulowanym czosnkiem - podawany z kapustą swojską z beczki i młodą kapustą zasmażaną.

kotlet

Potrawa została sporządzona przez Koło Gospodyń Wiejskich Szeroka podczas XVII Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2023 r. w Jastrzębiu-Zdroju.

Wyświetlenia:  13