Składniki:
Sposób przygotowania:
Filety podzielić na 2 połówki i te połówki fileta pokroić na połowę (4 kawałki z kompletnego fileta), rozbić tłuczkiem do mięsa, doprawić. Ser żółty, paprykę koloru żółtego, zielonego i czerwonego pokroić w słupki, nabić na 2 patyki do szaszłyków mięso naprzemiennie z papryką i serem. Całość formować w kulkę i panierować w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Tak przygotowane mięso smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. W międzyczasie ugotować w osolonej wodzie ziemniaki. Ziemniaki przecisnąć przez praskę, do ostudzonych ziemniaków dodać mąkę ziemniaczaną i jajka. Formować malutkie kuleczki. Gotować w osolonej wodzie i odcedzić. Wystudzone kuleczki smażyć na głębokim tłuszczu.
Surówka: Usunąć z kapusty wierzchnie uszkodzone liście. Kapustę dość drobno poszatkować. W garnku ugotować wodę z 1 łyżeczką soli. Wrzucić kapustę i parzyć około 2 minuty. Kapustę odcedzić na sicie, lekko dociskając, aby pozbawić ją nadmiaru wilgoci. Kapustę przełożyć do miski. Skropić sokiem z cytryny, dokładnie wymieszać. Do kapusty dodać żurawinę, miód, cukier, sól i pieprz. Dokładnie połączyć wszystkie składniki, podawać wystudzoną.
Potrawa zotała przygotowana przez drużyne: ,,DZIEWCZYNKI Z JEDYNKI PYSZNE JAK MALINKI" z Zespołu Szkół nr 1 w Kłobucku, podczas XVIII Festiwalu Śląskie Smaki w Tarnowskich Górach.