Składniki:
Opis przygotowania:
Przez 5 minut podsmażać delikatnie na oleju szalotkę z tymiankiem, dodać ocet i olej, sok z cytryny i doprawić solą i pieprzem. Obrać seler, kalarepę i pokroić w kostkę. Blanszować cebulki przez 2 min. Odcedzić i obrać. Na patelni o grubym dnie rozgrzać 2 łyżki oleju i wrzucić warzywa. Smażyć delikatnie 5-7 min. Do warzyw wlać marynatę i utrzymywać na ogniu 15 min. Rozgrzać olej z masłem, piersi doprawić solą i pieprzem. Smażyć każdą po 3 min z obu stron. Warzywa podawać z piersiami polane sosem z warzyw. Posypać kurkami i ozdobić tymiankiem.
Danie pochodzące z okolic Raciborza, smakołyk małych dzieci. Gotowane przez matki dla swoich pociech z dobytku pochodzącego z gospodarstwa. Danie było bardzo popularne ze względu na jego proste i tanie składniki.
Potrawa została sporządzona przez drużynę z Zespołu Szkół Zawodowych Technikum nr 3 z Raciborza podczas VIII Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2013 r. w Bielsku-Białej.