Piersi gołębi na warzywach w marynacie miodowej

Odsłuchaj tekst

Składniki:

  • 100g bulwy selera
  • 100g kalarepy
  • 1 mała bulwa kopru włoskiego
  • 100g małych cebulek
  • 3 łyżeczki oleju
  • 100g małych marchewek
  • 50g kurek
  • 15g masła
  • 8 piersi gołębi bez kości
  • sól
  • pieprz
  • 1 szalotka
  • 1 łyżka oleju
  • 1 gałązka tymianku
  • 1 łyżka octu
  • sok z cytryny

 

Opis przygotowania:

Przez 5 minut podsmażać delikatnie na oleju szalotkę z tymiankiem, dodać ocet i olej, sok z cytryny i doprawić solą i pieprzem. Obrać seler, kalarepę i pokroić w kostkę. Blanszować cebulki przez 2 min. Odcedzić i obrać. Na patelni o grubym dnie rozgrzać 2 łyżki oleju i wrzucić warzywa. Smażyć delikatnie 5-7 min. Do warzyw wlać marynatę i utrzymywać na ogniu 15 min. Rozgrzać olej z masłem, piersi doprawić solą i pieprzem. Smażyć każdą po 3 min z obu stron. Warzywa podawać z piersiami polane sosem z warzyw. Posypać kurkami i ozdobić tymiankiem.

 

Danie pochodzące z okolic Raciborza, smakołyk małych dzieci. Gotowane przez matki dla swoich pociech z dobytku pochodzącego z gospodarstwa. Danie było bardzo popularne ze względu na jego proste i tanie składniki.

 

 

Potrawa została sporządzona przez drużynę z Zespołu Szkół Zawodowych Technikum nr 3 z Raciborza podczas VIII Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2013 r. w Bielsku-Białej.

Wyświetlenia:  48