Śląskie Smaki - Krupnioki śląskie - produkt regionalny
Data dodania: 16 lipca 2019
Agnieszka Łach ŚOT

Krupnioki śląskie - produkt regionalny


        Produkt regionalny to produkt, który został wyprodukowany w danym regionie. Wymieniając takie produkty najczęściej określane są one nazwami związanymi z położeniem na mapie danego miejsca. Produkty regionalne to inaczej produkty z danego miejsca, których wysoka jakość i renoma wiąże się z tym regionem lub obszarem w którym powstają.

      Wśród takich właśnie produktów znalazły się również „krupnioki śląskie”, czyli rodzaj kiełbasy w skład, której wchodzi mięso wieprzowe wraz z podrobami, z dodatkiem krwi, kasza gryczana lub jęczmienna, albo obie. Jako przyprawy wykorzystuje się się cebulę, pieprz i ziele angielskie. Krupnioki śląskie są jednym z najbardziej charakterystycznych wyrobów wędliniarskich regionu, a jego wytwarzanie dawniej związane było ze świniobiciem.

     Nazwa „krupnioki śląskie” została zarejestrowana przez Komisję Europejską, jako „Chronione Oznaczenie Geograficzne” - to europejski znak przyznawany produktom regionalnym wyjątkowej jakości o nazwie nawiązującej do miejsca, w którym jest produkowany i podkreślającej jego związek z tym miejscem, którego nazwa nawiązuje również do tego regionu.


     „Krupnioki śląskie” cieszą się niesłabnącą popularnością nie tylko na terenie Śląska, ale również w całym kraju. Przewodnik gastronomiczny „Michelin” wymienia „krupnioki śląskie”, jako jeden z polskich produktów regionalnych. Może być on wytwarzany wyłącznie na terenie województw śląskiego i opolskiego oraz gminy Dziadowa Kłoda (województwo dolnośląskie).