Śląskie Smaki - O szlaku

Data dodania: 23 października 2013
O szlaku

Szlak Kulinarny "Śląskie Smaki" został stworzony przez Śląską Organizację Turystyczną w 2012 roku. Była to jedna z pierwszych kulinarnych tras turystycznych w kraju. Szlak skupia restauracje i lokale gastronomiczne serwujące tradycyjne dania regionalne. "Śląskie Smaki" otrzymały Certyfikat POT dla Najlepszego Produktu Turystycznego 2013, a w 2015 roku ich formę i całokształt doceniła Komisja Europejska, nagradzając Szlak nagrodą EDEN (European Destination of Excellence) w Międzynarodowym Konkursie na Najlepszą Europejską Destynację Turystyczną w 2015 roku.

Potrawy przygotowywane są według tradycyjnych receptur i pokazują to, co w kuchni regionalnej najlepsze. Podróżując Szlakiem Kulinarnym „Śląskie Smaki” można skosztować nie tylko typowej kuchni śląskiej. Niewielu zdaje sobie, bowiem sprawę z tego, jak bardzo różnorodna jest kuchnia regionalna w obecnych granicach województwa śląskiego. Wpływy czeskie, austriackie, niemieckie, w końcu żydowskie - wszystko to zostawiło swój ślad i sprawiło, że obecnie śląskie to jeden z najciekawszych kulinarnie regionów Polski. Kuchnia śląska, jak wynika z badań, jest jedną z najbardziej rozpoznawalnych kuchni regionalnych w Polsce. Mimo to nie jest jedyną kuchnią regionalną występującą w obecnych granicach województw śląskiego. Aby pokazać całe bogactwo tradycji kulinarnych w ramach Szlaku Kulinarnego wyodrębniono tzw. "stoły", tj. stół śląski, jurajski, zagłębiowski, czy beskidzki.

Marka "Śląskie Smaki" oraz "Festiwal Śląskie Smaki www.slaskiesmaki.pl" są zastrzeżonymi znakami towarowym zgłoszonymi w Urzędzie Patentowym Rzeczpospolitej Polskiej.