Data dodania:  2016-04-04

W sobotę, 19 czerwca nad Złotym Potokiem unosił się niesamowity aromat śląskich smaków. Wspaniała kuchnia, świetne zespoły i masa dodatkowych atrakcji przyciągnęły na błonia nad stawem Amerykan kilka tysięcy mieszkańców nie tylko województwa śląskiego.Tradycyjnie najsmaczniejszym punktem programu był konkurs kulinarny, w którym o tytuł Eksperta Śląskich Smaków 2010, statuetkę Złotego Durszlaka i atrakcyjne nagrody rzeczowe walczyło 18 drużyn - 10 amatorów oraz 8 profesjonalistów.

Konkursowych smaków próbowali:
- Hanna Szymanderska - znawczyni kuchni i autorka wielu znakomitych książek kucharskich;
- Joanna Bartel - znana i lubiana aktorka i artystka kabaretowa, znawczyni kuchni;
- Lidia Szary - przedstawicielka Koła Gospodyń Wiejskich w Ornontowicach, trzykrotna zdobywczyni Złotego Durszlaka, która postanowiła dać szansę na zwycięstwo innym gospodyniom;
- Danuta Tomza – radna gminy Janów, przedstawicielka Śląskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego;
- Wiesław Ambros - kucharz, Polska Kapituła Smaku;
- Dawid Pietrasz – szef kuchni Restauracji „Szafranowy Dwór” w Czeladzi, Śląska Grupa Kulinarna;
- Artur Kupczyk – sekretarz jury, kucharz Śląskiej Grupy Kulinarnej;
- Robert Poliński – przewodniczący jury, ekspert kulinarny Unilever Wrocław.

Tegoroczną festiwalową nowością był otwarty konkurs na najlepszą nalewkę. Spośród kilkunastu zgłoszonych tradycyjnych trunków za najlepsze uznano:
- Pszczyński krupnik – Restauracja „Stara Piekarnia”, Pszczyna;
- Tarninówka – p. Danuta Kuczyńska-Pytel z Janowa;
- Rabarbarówka – pp. Krystyna i Elżbieta Nowrotek z Wisły Wielkiej.

Jak co roku Festiwal „Śląskie Smaki”® był rywalizacją kucharzy przy akompaniamencie świetnych muzyków, doskonałych kabaretowych skeczy oraz prawdziwego show, robionego przez gwiazdę wieczoru.

W trakcie imprezy wystąpili:
- coverowy zespół „The Postman”, grający największe przeboje Beatlesów,
- Zespół Pieśni i Tańca „Śląsk” im. Stanisława Hadyny,
- kabaret „Nowaki”.

Specjalnie dla zgromadzonych gości pokaz kulinarny przeprowadził znany i lubiany kucharz Karol Okrasa.

* * *
Projekt był współfinansowany z budżetu Samorządu Województwa Śląskiego.

Organizator:
- Śląska Organizacja Turystyczna

Współorganizatorzy:
- Urząd Gminy Janów
- Samorządowy Ośrodek Kultury i Sportu w Janowie
- Śląska Grupa Kulinarna
- Częstochowska Organizacja Turystyczna

Patroni honorowi:
- Minister Sportu i Turystyki
- Marszałek Województwa Śląskiego
- Prezes Polskiej Organizacji Turystycznej
- Śląska Kapituła Smaku

Patroni medialni:
- Polska. Dziennik Zachodni
- Echo Miasta
- TVP Katowice
- Polskie Radio Katowice
- magazyn Polska Wita
- portal Nasze Miasto
- portal Potrawy Regionalne

Sponsorzy:
- Unilever
- Hotel Kmicic
- woda mineralna Złoty Potok
- firma Admar

Twoja ocena:
Ocena: 0.0 (Oddano 0 głosy)
Wyświetlenia:  2