Potrawy
Data dodania: 4 czerwca 2018
Marta ŚOT

Smażony gołąbek


Składniki:

  • 4 liście jarmużu,
  • 200 g sera koziego,
  • 3 pomidory,
  • cebula,
  • papryka,
  • jajko,
  • bułka tarta,
  • czosnek,
  • sól, pieprz.

 

Opis przygotowania:

Liście jarmużu zblanszować, usunąć głąb. Gotować 5 minut. Sporządzić farsz: ser kozi rozdrobnić, dodać podsmażoną cebulę, doprawić. Zawinąć i uformować kształ strechem. Obtoczyć w jajku i bułce tartej. Smażyć 3 minuty.

Sos: pomidory, paprykę i cebulę kroimy w kostkę, czosnek siekamy. Wszystkie składniki podsmażamy, następnie zalewamy wodą. Gotujemy 30 minut i miksujemy.

 

Wariacja na temat śląskich gołąbków.

 

Potrawa została sporządzona przez "Młodych Ślązaków" z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Wiśle podczas XIII Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2018 r. w Pszczynie.

 


Szlak Kulinarny Śląskie Smaki
Częstochowa
Dwupoziomowy lokal kusi własnym produkowanym na miejscu piwem oraz wyjątkową kuchnią z kultowymi już daniami regionalnym... więcej>>
Częstochowa
Restauracja znajduje się w samym centrum miasta, w zabytkowych piwnicach Ratusza Częstochowskiego.
Kroczyce
Zajazd położony w malowniczej scenerii Jury Krakowsko-Częstochowskiej oferuje dania kuchni staropolskiej, jurajskiej i m... więcej>>
Dąbrowa Górnicza
Restauracja Zagłębie Smaku znajduje się na pierwszym piętrze hotelu Holiday Inn w Dąbrowie Górniczej.
Wyszukiwarka atrakcji