Potrawy
Data dodania: 9 lipca 2018
Marta ŚOT

Żernicko zalywajka


Składniki:

  • 2 litry maślanki
  • 1 litr wywaru z warzyw
  • 2 kg kartofli
  • 0,5 kg boczku wędzonego
  • 2 cebule
  • 4 jajka
  • główka czosnku
  • przyprawy: pieprz, sól, liść laurowy
  • 3 - 4 łyżki mąki
  • 0,5 śmietany 18% lub 30%
  • zielenina (koperek) do dekoracji

Opis przygotowania:

Ugotować wywar z warzyw z dodatkiem ziela angielskiego, listka laurowego, soli i pieprzu. W maślance rozmieszać 3 - 4 łyżki mąki, wlać do wywaru i mieszać do zagotowania. Boczek pokroić w kostkę, stopić (można dodać olej, w przypadku gdy boczek jest chudy) wraz z cebulą i drobno pokrojonym czosnkiem. Wlać wszystko do wywaru. Dodać śmietanę. Ugotować ziemniaki, potłuc je tłuczkiem, a następnie formować małe porcje, układać na talerzu i zalewać gorącą zalywajką. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Posypać zieleniną, np. koperkiem.

Potrawa została sporządzona przez KGW Żenica podczas XIII Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2018 r. w Pszczynie.


Szlak Kulinarny Śląskie Smaki
Częstochowa
Dwupoziomowy lokal kusi własnym produkowanym na miejscu piwem oraz wyjątkową kuchnią z kultowymi już daniami regionalnym... więcej>>
Częstochowa
Restauracja znajduje się w samym centrum miasta, w zabytkowych piwnicach Ratusza Częstochowskiego.
Kroczyce
Zajazd położony w malowniczej scenerii Jury Krakowsko-Częstochowskiej oferuje dania kuchni staropolskiej, jurajskiej i m... więcej>>
Dąbrowa Górnicza
Restauracja Zagłębie Smaku znajduje się na pierwszym piętrze hotelu Holiday Inn w Dąbrowie Górniczej.
Wyszukiwarka atrakcji