Potrawy
Data dodania: 25 czerwca 2019
Agnieszka Łach ŚOT

Wodzionka na gęsim smalcu ze smażonymi kartoflami i grzanką chlebową


Składniki - 1 porcja:

  • woda 250 ml
  • sól 5 g
  • pieprz czarny
  • czosnek 10 g
  • tłuszcz gęsi 20 ml
  • magi 10 ml
  • ziemniaki gotowane 50 g
  • grzanki 50 g

Składniki wystarczy połączyć bezpośrednio na talerzu. Grzanki zalać wrzącą osoloną wodą z dodatkiem roztartego czosnku, cebuli i masła lub słoniny, a niekiedy też śmietany.

Wodzionka to jedna z najpopularniejszych zup na Śląsku. Symbol śląskiej skromności i oszczędności. Uważana za danie postne. Zupa z suchego chleba zalana na talerzu wrzącą osoloną wodą z dodatkiem roztartego czosnku, cebuli i masła lub słoniny, a niekiedy też śmietany.

Potrawa została sporządzona przez Restaurację Zielony Ogród z Zabrza podczas XIV Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2019 r. w Rudach.


Szlak Kulinarny Śląskie Smaki
Częstochowa
Dwupoziomowy lokal kusi własnym produkowanym na miejscu piwem oraz wyjątkową kuchnią z kultowymi już daniami regionalnym... więcej>>
Częstochowa
Restauracja znajduje się w samym centrum miasta, w zabytkowych piwnicach Ratusza Częstochowskiego.
Kroczyce
Zajazd położony w malowniczej scenerii Jury Krakowsko-Częstochowskiej oferuje dania kuchni staropolskiej, jurajskiej i m... więcej>>
Dąbrowa Górnicza
Restauracja Zagłębie Smaku znajduje się na pierwszym piętrze hotelu Holiday Inn w Dąbrowie Górniczej.
Wyszukiwarka atrakcji