Potrawy
Data dodania: 25 czerwca 2019
Agnieszka Łach ŚOT

Botwinka z przepiórczym jajkiem


Składniki:

  • botwinka
  • puder z buraka
  • wywar z wędzonki
  • kwaśna śmietana
  • młody burak
  • mini marchew
  • listki botwinki
  • ziemniak palony
  • jajko przepiórcze

Upiec buraki, wysuszyć i zblendować aż do uzyskania konsystencji pudru.
Przygotować wywar z wędzonki (pozostałości po boczku bez kości, mięso wieprzowe wędzone)
Do dekoracji talerza wykorzystać wszystkie nowalijki ze skladników, głównie młode liście.

Bezpośrednio przed podaniem zalać gorącym wywarem przygotowaną kompozycję, tak aby puder z buraka rozpuścił się i wypełnił kolorem wywar.

 

Botwinka tradycyjna zupa nowalijkowa w nowej odsłonie.

Potrawa została sporządzona przez Restaurację Leśna Perła z Rudzińca podczas XIV Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2019 r. w Rudach.


Szlak Kulinarny Śląskie Smaki
Częstochowa
Dwupoziomowy lokal kusi własnym produkowanym na miejscu piwem oraz wyjątkową kuchnią z kultowymi już daniami regionalnym... więcej>>
Częstochowa
Restauracja znajduje się w samym centrum miasta, w zabytkowych piwnicach Ratusza Częstochowskiego.
Kroczyce
Zajazd położony w malowniczej scenerii Jury Krakowsko-Częstochowskiej oferuje dania kuchni staropolskiej, jurajskiej i m... więcej>>
Dąbrowa Górnicza
Restauracja Zagłębie Smaku znajduje się na pierwszym piętrze hotelu Holiday Inn w Dąbrowie Górniczej.
Wyszukiwarka atrakcji