Potrawy
Data dodania: 25 czerwca 2019
Agnieszka Łach ŚOT

Żur na maślance z koziego mleka


Składniki:

  • wywar na wodzie
  • kiełbasa śląska
  • boczek
  • cebula podsmażona na smalcu
  • maślanka z koziego mleka z odrobiną mleka koziego i jajkami

Do ugotowanego wywaru wlać gładką emulsję (z maślanki, mleka i jajek) z odrobiną mąki.

Ugotować ziemniaki, a następnie podsmażyć je z cebulką - jako wkład do żuru.

Tak przygotowane ziemniaki zalewać żurem.

Potrawa została sporządzona przez Serowarnię Jurajski Koziołek z Poraja podczas XIV Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2019 r. w Rudach.


Szlak Kulinarny Śląskie Smaki
Częstochowa
Dwupoziomowy lokal kusi własnym produkowanym na miejscu piwem oraz wyjątkową kuchnią z kultowymi już daniami regionalnym... więcej>>
Częstochowa
Restauracja znajduje się w samym centrum miasta, w zabytkowych piwnicach Ratusza Częstochowskiego.
Kroczyce
Zajazd położony w malowniczej scenerii Jury Krakowsko-Częstochowskiej oferuje dania kuchni staropolskiej, jurajskiej i m... więcej>>
Dąbrowa Górnicza
Restauracja Zagłębie Smaku znajduje się na pierwszym piętrze hotelu Holiday Inn w Dąbrowie Górniczej.
Wyszukiwarka atrakcji