Potrawy
Data dodania: 12 lipca 2019
Agnieszka Łach ŚOT

Oberschlesien Kich


Składniki:

- ciasto francuskie

- kaszanka

- ser kozi

- jajka

- śmietana

Opis przygotowania:

Danie typu tarta. Gotowe ciasto francuskie przełożyć do formy, wyłożyć plastrami kaszanki i kawałkami sera koziego. Całość zalać mieszanką jajek i śmietany. Zapiec w piekarniku.

Całość podawać w kawałkach.

 

Jest to połączenie potrawy francuskiej z tradycyjna śląską kaszanką i kozim serem poczodzącym z własnej serowarni położonej na Jurze Krakowsko-Częstochowskiej.

Potrawa została sporządzona przez Serowanię Jurajski Koziołek z Poraja podczas XIV Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2019 r. w Rudach.


Szlak Kulinarny Śląskie Smaki
Częstochowa
Dwupoziomowy lokal kusi własnym produkowanym na miejscu piwem oraz wyjątkową kuchnią z kultowymi już daniami regionalnym... więcej>>
Częstochowa
Restauracja znajduje się w samym centrum miasta, w zabytkowych piwnicach Ratusza Częstochowskiego.
Kroczyce
Zajazd położony w malowniczej scenerii Jury Krakowsko-Częstochowskiej oferuje dania kuchni staropolskiej, jurajskiej i m... więcej>>
Dąbrowa Górnicza
Restauracja Zagłębie Smaku znajduje się na pierwszym piętrze hotelu Holiday Inn w Dąbrowie Górniczej.
Wyszukiwarka atrakcji