Potrawy
Data dodania: 10 października 2013

Garus


Składniki:

na 2 litry wody:

  • 5 dkg suszonych gruszek
  • 5 dkg śliwek
  • 5 dkg suszonych jabłek
  • kwaśna śmietana
  • mąka
  • cukier
  • makaron ("muszelki" lub zacierkę babuni)
  • 0,5 kg świeżych jabłek

 

Opis przygotowania:

Przygotowujemy taką samą ilość suszonych gruszek i śliwek, następnie dodajemy połowę wagi suszonych jabłek, resztę świeżych. Wszystkie suszone produkty należy rozgotować, na koniec dodać świeże jabłka. Zupę zatrzepać śmietanką z mąką, poprawić do smaku cukrem. Podawać z makaronem "muszelki" lub z zacierką babuni.

 

Potrawa została sporządzona przez Koło Gospodyń Wiejskich "Karlinianki" z Zawiercia podczas II Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2007 r. w Cieszynie.


Szlak Kulinarny Śląskie Smaki
Częstochowa
Dwupoziomowy lokal kusi własnym produkowanym na miejscu piwem oraz wyjątkową kuchnią z kultowymi już daniami regionalnym... więcej>>
Częstochowa
Restauracja znajduje się w samym centrum miasta, w zabytkowych piwnicach Ratusza Częstochowskiego.
Kroczyce
Zajazd położony w malowniczej scenerii Jury Krakowsko-Częstochowskiej oferuje dania kuchni staropolskiej, jurajskiej i m... więcej>>
Zawiercie
Obiekt położony jest w sercu Jury na obrzeżach miasta Zawiercie otoczonymi terenami leśnymi, blisko głównych dróg krajow... więcej>>
Wyszukiwarka atrakcji