Kapuśniak

Odsłuchaj tekst

Składniki:

  • 2 kg kapusty kiszonej
  • kość od schabu
  • 50 dkg boczku wędzonego
  • 50 dkg kiełbasy swojskiej
  • 30 dkg szynki wędzonej
  • 1 kg ziemniaków
  • 15 dkg słoniny
  • 3 łyżki mąki
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • pieprz
  • majeranek
  • sól

 

Opis przygotowania:

Gotujemy wywar na kościach ze schabu. Kwaszoną kapustę dobrze odciskamy, jeżeli jest za kwaśna płuczemy wrzącą wodą.Drobno kroimy i gotujemy do miękkości. Obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki gotujemy i łączymy z kapustą, wywarem z kości i wędliną. Następnie przyprawiamy i gotujemy do miękkości. Robimy zasmażkę ze słoniny i mąki, wystudzoną wlewamy do zupy. Całość zagotowujemy przed podaniem. 

 

Potrawa została sporządzona przez Koło Gospodyń Wiejskich z Udorza podczas V Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2010 r. w Złotym Potoku.

Wyświetlenia:  845