Potrawy
Data dodania: 10 października 2013

Kminkula z kluseczkami i grzankami


Składniki:

Zupa kminkowa:

  • 3 opakowania kminku
  • włoszczyzna
  • wywar wieprzowo - wołowy
  • natka pietruszki
  • 5 kromek chleba pszennego

Kluski:

  • 20 dkg mąki
  • 1 jajko
  • sól

 

Opis przygotowania:

Gotujemy osobno wywar jarski z warzyw, wywar mięsny oraz wywar z kminkiem. Następnie łączymy wywary. Marchew z wywaru drobno kroimy i dodajemy do zupy. Przygotowujemy grzanki: z mąki i jajka robimy gęste ciasto i ścieramy je na tarce. Wrzucamy do wywaru i gotujemy aż kluski będą miękkie.

 

Potrawa została sporządzona przez restaurację "Dworek Cieszyński" podczas II Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2007 r. w Cieszynie.


Szlak Kulinarny Śląskie Smaki
Częstochowa
Dwupoziomowy lokal kusi własnym produkowanym na miejscu piwem oraz wyjątkową kuchnią z kultowymi już daniami regionalnym... więcej>>
Częstochowa
Restauracja znajduje się w samym centrum miasta, w zabytkowych piwnicach Ratusza Częstochowskiego.
Kroczyce
Zajazd położony w malowniczej scenerii Jury Krakowsko-Częstochowskiej oferuje dania kuchni staropolskiej, jurajskiej i m... więcej>>
Dąbrowa Górnicza
Restauracja Zagłębie Smaku znajduje się na pierwszym piętrze hotelu Holiday Inn w Dąbrowie Górniczej.
Wyszukiwarka atrakcji