Potrawy
Data dodania: 10 października 2013

Polewka na maślance


Składniki:

  • 2 l maślanki
  • 200 g boczku
  • 2 cebule średnie
  • 200 ml śmietany
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 liść laurowy
  • 3 ziarnka ziela angielskiego
  • szczypta majeranku
  • pieprz
  • 250 ml bulionu warzywnego
  • 2 łyżki smalcu

 

Opis przygotowania:

Gotować maślankę około 20 minut, odcedzić, aby oddzielić twaróg od serwatki, która stanowi podstawowy składnik zupy. Pokroić boczek i cebulę w kostkę, zrumienić na smalcu, następnie dodać przyprawy i zalać przegotowaną serwatką. Dodać bulion i śmietanę.

 

Potrawa została sporządzona przez Restaurację "AUSTERIA" ze Sławkowa podczas I Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2006 r. w Ogrodzieńcu.


Szlak Kulinarny Śląskie Smaki
Częstochowa
Dwupoziomowy lokal kusi własnym produkowanym na miejscu piwem oraz wyjątkową kuchnią z kultowymi już daniami regionalnym... więcej>>
Częstochowa
Restauracja znajduje się w samym centrum miasta, w zabytkowych piwnicach Ratusza Częstochowskiego.
Kroczyce
Zajazd położony w malowniczej scenerii Jury Krakowsko-Częstochowskiej oferuje dania kuchni staropolskiej, jurajskiej i m... więcej>>
Dąbrowa Górnicza
Restauracja Zagłębie Smaku znajduje się na pierwszym piętrze hotelu Holiday Inn w Dąbrowie Górniczej.
Wyszukiwarka atrakcji