Potrawy
Data dodania: 10 października 2013

Polewka z ziemniakami


Składniki:

  • 1 l maślanki
  • 2-3 łyżki słodkiej śmietany
  • 1 żółtko
  • woda
  • 1 łyżka mąki
  • sól
  • 100 g boczku surowego
  • 1 mała cebula
  • 2 ziemniaki

 

Opis przygotowania:

Maślankę należy zagotować, zrobić zasmażkę z mąki i wody. Zasmażkę wlać do gotującej się maślanki, energicznie mieszając. Po zagotowaniu dodać śmietanę wymieszaną z żółtkiem. Przyprawić solą. Polywkę okrasić boczkiem przetopionym z cebulą. Ziemniaki ugotować oddzielnie i dodać do polywki.

 

 

Potrawa została sporządzona przez  Zespół Folklorystyczny "Wrzos" z Ryczowa-Kolonii podczas I Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2006 r. w Ogrodzieńcu. Drużyna zajęła III miejsce w kategorii amatorów.


Szlak Kulinarny Śląskie Smaki
Częstochowa
Dwupoziomowy lokal kusi własnym produkowanym na miejscu piwem oraz wyjątkową kuchnią z kultowymi już daniami regionalnym... więcej>>
Częstochowa
Restauracja znajduje się w samym centrum miasta, w zabytkowych piwnicach Ratusza Częstochowskiego.
Kroczyce
Zajazd położony w malowniczej scenerii Jury Krakowsko-Częstochowskiej oferuje dania kuchni staropolskiej, jurajskiej i m... więcej>>
Dąbrowa Górnicza
Restauracja Zagłębie Smaku znajduje się na pierwszym piętrze hotelu Holiday Inn w Dąbrowie Górniczej.
Wyszukiwarka atrakcji