Potrawy
Data dodania: 10 października 2013

Pszczyńska biała polewka


Składniki:

  • 1 l mleka
  • 10 dkg boczku wędzonego
  • 10 dkg szynki swojskiej wędzonej
  • 5 ząbków czosnku świeżego
  • 2 łyżki masła
  • 50 g mąki
  • sól
  • pieprz

 

Sposób przygotowania:

Boczek i szynkę krojone w paski podsmażamy na oleju, zalewamy mlekiem i gotujemy ok. 10 minut. Z masła i mąki robimy zasmażkę, którą zagęszczamy polewkę. Doprawiamy świeżym czosnkiem, solą i pieprzem.

 

Potrawa została sporządzona przez Restaurację "Frykówka" z Pszczyny podczas V Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2010 r. w Złotym Potoku.


Szlak Kulinarny Śląskie Smaki
Częstochowa
Dwupoziomowy lokal kusi własnym produkowanym na miejscu piwem oraz wyjątkową kuchnią z kultowymi już daniami regionalnym... więcej>>
Częstochowa
Restauracja znajduje się w samym centrum miasta, w zabytkowych piwnicach Ratusza Częstochowskiego.
Kroczyce
Zajazd położony w malowniczej scenerii Jury Krakowsko-Częstochowskiej oferuje dania kuchni staropolskiej, jurajskiej i m... więcej>>
Dąbrowa Górnicza
Restauracja Zagłębie Smaku znajduje się na pierwszym piętrze hotelu Holiday Inn w Dąbrowie Górniczej.
Wyszukiwarka atrakcji