Potrawy
Data dodania: 10 października 2013

Pszczyńska botwinka


Składniki:

  • 0,5 kg kości schabowych
  • włoszczyzna
  • 2 pęczki młodej botwinki
  • 150 ml śmietany kremowej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • lubczyk

 

Opis przygotowania:

Ugotować wywar z kości schabowych i z włoszczyzny, dodać pokrojoną botwinkę. Zupę zagęścić śmietaną z dodatkiem mąki pszennej. Gotową zupę podawać z ugotowanym na twardo jajkiem i szczyptą posiekanego lubczyku.

 

 

Potrawa została sporządzona przez Koło Gospodyń Wiejskich z Wisły Wielkiej podczas III Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2008 r. w Raciborzu.


Szlak Kulinarny Śląskie Smaki
Częstochowa
Dwupoziomowy lokal kusi własnym produkowanym na miejscu piwem oraz wyjątkową kuchnią z kultowymi już daniami regionalnym... więcej>>
Częstochowa
Restauracja znajduje się w samym centrum miasta, w zabytkowych piwnicach Ratusza Częstochowskiego.
Kroczyce
Zajazd położony w malowniczej scenerii Jury Krakowsko-Częstochowskiej oferuje dania kuchni staropolskiej, jurajskiej i m... więcej>>
Wyszukiwarka atrakcji