Potrawy
Data dodania: 10 października 2013

Rosół z kury ze swojskimi nudlami


Składniki:

  • 70 dkg kury
  • 3 l wody
  • 15 dkg marchwi
  • 10 dkg pietruszki (korzeń)
  • 10 dkg selera
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka przyprawy do zup
  • 15 dkg makaronu

 

Opis przygotowania:

Kurę i warzywa gotujemy do miękkości przez ok. godzinę, solimy i pieprzymy. Gotowy wywar przecedzamy i ponownie gotujemy, dodając łyżeczkę przyprawy do zup i pokrojone w drobną kosteczkę ugotowane warzywa. Do gotującego się rosołu wsypujemy makaron. Gdy wywar się zagotuje, odstawiamy go na 15 min, do zmięknięcia makaronu.

 

Potrawa sporządzona przez Koło Gospodyń Wiejskich z Owsiszcz podczas IV Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2009 r. w Pszczynie. Drużyna zajęła III miejsce w kategorii amatorów.


Szlak Kulinarny Śląskie Smaki
Częstochowa
Dwupoziomowy lokal kusi własnym produkowanym na miejscu piwem oraz wyjątkową kuchnią z kultowymi już daniami regionalnym... więcej>>
Częstochowa
Restauracja znajduje się w samym centrum miasta, w zabytkowych piwnicach Ratusza Częstochowskiego.
Kroczyce
Zajazd położony w malowniczej scenerii Jury Krakowsko-Częstochowskiej oferuje dania kuchni staropolskiej, jurajskiej i m... więcej>>
Dąbrowa Górnicza
Restauracja Zagłębie Smaku znajduje się na pierwszym piętrze hotelu Holiday Inn w Dąbrowie Górniczej.
Wyszukiwarka atrakcji