Potrawy
Data dodania: 10 października 2013

Zupa rybna z grzankami


Składniki:

  • 1 karp (~1 kg) lub głowy z karpia
  • 150 g selera
  • 100 g marchwii
  • 50 g poru
  • 50 g cebuli
  • pieczywo pszenne
  • 50 g masła
  • zielona pietruszka
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • kolendra
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa do zup

 

Opis przygotowania:

Oczyszczoną i umytą rybę kroimy w dzwonki, razem z głową, dodajemy oczyszczone warzywa, ziele angielskie, liść laurowy i kolendrę. Zalewamy zimną wodą i gotujemy, aż zmiękną warzywa i ryba. Przecedzamy zupę, obieramy mięso z karpia i doprawiamy wywar. Podsmażamy grzanki. Mięso i grzanki układamy na talerzu, dekorujemy zieleniną i zalewamy zupą.

 

 

Potrawa została sporządzona przez Zespół Szkół Ekonomicznych im. Oskara Langego w Wodzisławiu Śląskim podczas II Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2007 r. w Cieszynie. Drużyna zajęła II miejsce w kategorii profesjonalistów.


Szlak Kulinarny Śląskie Smaki
Częstochowa
Dwupoziomowy lokal kusi własnym produkowanym na miejscu piwem oraz wyjątkową kuchnią z kultowymi już daniami regionalnym... więcej>>
Częstochowa
Restauracja znajduje się w samym centrum miasta, w zabytkowych piwnicach Ratusza Częstochowskiego.
Częstochowa
Specjalnością restauracji jest tradycyjna kuchnia polska, którą doceniają zarówno lokalni goście restauracji jak i grupy... więcej>>
Kroczyce
Zajazd położony w malowniczej scenerii Jury Krakowsko-Częstochowskiej oferuje dania kuchni staropolskiej, jurajskiej i m... więcej>>
Wyszukiwarka atrakcji