Potrawy
Data dodania: 10 października 2013

Bigos śląski z kopytkami


Składniki:

Bigos:

  • 1,5 kg kapusty kiszonej
  • 1 kg łopatki wieprzowej
  • 10 dag smalcu
  • 5 dag przecieru pomidorowego
  • 25 dag cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 dag mąki pszennej
  • sól
  • pieprz

Kluski:

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 30 dag mąki pszennej
  • 1 jajko
  • sól

 

Opis przygotowania:

Ugotować kapustę kiszoną. Pokrojone w kostkę mięso i cebulę - usmażyć, dodać czosnek roztarty z solą, mąkę, przecier pomidorowy i doprawić do smaku. 

Zrobić kopytka - do ziemniaków przepuszczonych przez praskę dodać jajko, mąkę i zagnieść ciasto. Formować wałeczki, następnie pokroić ukośnie na nieduże romby i gotować w osolonej wodzie. 

 

 

Potrawa została sporządzona przez Ewę Kucharską z Katowic podczas III Śląskiej Śląskie Smaki, który odbył się w 2008 r. w Raciborzu.


Szlak Kulinarny Śląskie Smaki
Częstochowa
Dwupoziomowy lokal kusi własnym produkowanym na miejscu piwem oraz wyjątkową kuchnią z kultowymi już daniami regionalnym... więcej>>
Częstochowa
Restauracja znajduje się w samym centrum miasta, w zabytkowych piwnicach Ratusza Częstochowskiego.
Kroczyce
Zajazd położony w malowniczej scenerii Jury Krakowsko-Częstochowskiej oferuje dania kuchni staropolskiej, jurajskiej i m... więcej>>
Dąbrowa Górnicza
Restauracja Zagłębie Smaku znajduje się na pierwszym piętrze hotelu Holiday Inn w Dąbrowie Górniczej.
Wyszukiwarka atrakcji