Potrawy
Data dodania: 10 października 2013

Gołąbki śląskie w sosie pomidorowym


Składniki:

  • kapusta młoda świeża
  • ryż zwykły
  • mięso wieprzowe z karczku
  • cebula
  • jajka
  • masło
  • koncentrat pomidorowy
  • bulion drobiowy
  • pieprz i sól

 

Opis przygotowania:

Liście z młodej kapusty obieramy i osobno sparzamy. Ryż gotujemy na sypko. Świeży karczek mielimy na drobnym sicie. Cebulę kroimy na cztery części i przesmażamy na maśle, następnie mielimy ją i dodajemy do mięsa, do którego dodajemy również ugotowany wcześniej ryż. Do farszu dodajemy jajka, pieprz i sól do smaku. Wszystko razem mieszamy i formujemy gołąbki, zawijając je w sparzone liście kapusty. Gołąbki przekładamy na patelnię i dusimy na maśle. Po ok. 30 minutach zlewamy powstały sos do rondla, dodajemy do niego wcześniej ugotowany bulion, przyprawiamy całość do smaku. Następnie dodajemy do sosu koncentrat pomidorowy i całość zagotowujemy. Zalane powstałym sosem gołąbki dusimy na małym ogniu 10 minut.

 

 

Potrawa sporządzona przez Restaurację „Kuchnia i Wino” z Pszczyny podczas IV Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2009 r. w Pszczynie.


Szlak Kulinarny Śląskie Smaki
Częstochowa
Dwupoziomowy lokal kusi własnym produkowanym na miejscu piwem oraz wyjątkową kuchnią z kultowymi już daniami regionalnym... więcej>>
Częstochowa
Restauracja znajduje się w samym centrum miasta, w zabytkowych piwnicach Ratusza Częstochowskiego.
Kroczyce
Zajazd położony w malowniczej scenerii Jury Krakowsko-Częstochowskiej oferuje dania kuchni staropolskiej, jurajskiej i m... więcej>>
Dąbrowa Górnicza
Restauracja Zagłębie Smaku znajduje się na pierwszym piętrze hotelu Holiday Inn w Dąbrowie Górniczej.
Wyszukiwarka atrakcji