Potrawy
Data dodania: 10 października 2013

Gołki kroszone z kapustą


Składniki:

  • 2 kg ziemniaków
  • 30 dkg słoniny
  • 2 cebule, pęczek szczypiorku
  • 2 kg kapusty kiszonej, 20 dkg miodu
  • 10 dkg suszonych grzybów
  • 1 margarynę
  • 2 cebule
  • 2 łyzki mąki
  • ziele angielskie
  • liść laurowy, sól, pieprz

 

Opis przygotowania:

Ziemniaki trzemy na tarce i odciskamy wodę. Formujemy gołki i gotujemy je w osolonej wodzie. Ugotowane polewamy stopioną słoniną z cebulą. Podajemy z gotowaną kapustą. 

Przepis przekazały nam nasze prababcie oraz babcie. Potrawa charakterystyczna dla regionu Jury Krakowsko-Częstochowskiej.

 

 

Potrawa została sporządzona przez „Pradlanki” z Pradła k. Kroczyc podczas VIII Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2013 r. w Bielsku-Białej.


Szlak Kulinarny Śląskie Smaki
Częstochowa
Dwupoziomowy lokal kusi własnym produkowanym na miejscu piwem oraz wyjątkową kuchnią z kultowymi już daniami regionalnym... więcej>>
Częstochowa
Restauracja znajduje się w samym centrum miasta, w zabytkowych piwnicach Ratusza Częstochowskiego.
Kroczyce
Zajazd położony w malowniczej scenerii Jury Krakowsko-Częstochowskiej oferuje dania kuchni staropolskiej, jurajskiej i m... więcej>>
Dąbrowa Górnicza
Restauracja Zagłębie Smaku znajduje się na pierwszym piętrze hotelu Holiday Inn w Dąbrowie Górniczej.
Wyszukiwarka atrakcji