Potrawy
Data dodania: 10 października 2013

Kapusta kiszona, golonko wędzone i ziemnaczki pieczone


Składniki:

  • 3 golonka
  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 2 cebule
  • sól
  • pieprz
  • ziemniaki
  • kminek do peklowania
  • saletra
  • czosnek
  • liść laurowy
  • ziele angielskie

 

Opis przygotowania:

Golonko bez kości trzeba zapeklować

Po trzech dniach go uwędzić, jak trzeba gotować

W wywarze po golonce kapustę dusimy

Cebulą, solą, pieprzem jeszcze przyprawimy

Ułożymy w rondlu (kapusta, golonko, kapusta)

W piekarnik wkładamy(na godzinę, 200˚C)

I z pieczonymi ziemniakami na obiad wcinamy.

 

 

Potrawa została sporządzona przez Koło Gospodyń Wiejskich z Kobiernic podczas V Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2010 r. w Złotym Potoku.


Szlak Kulinarny Śląskie Smaki
Częstochowa
Dwupoziomowy lokal kusi własnym produkowanym na miejscu piwem oraz wyjątkową kuchnią z kultowymi już daniami regionalnym... więcej>>
Częstochowa
Restauracja znajduje się w samym centrum miasta, w zabytkowych piwnicach Ratusza Częstochowskiego.
Kroczyce
Zajazd położony w malowniczej scenerii Jury Krakowsko-Częstochowskiej oferuje dania kuchni staropolskiej, jurajskiej i m... więcej>>
Dąbrowa Górnicza
Restauracja Zagłębie Smaku znajduje się na pierwszym piętrze hotelu Holiday Inn w Dąbrowie Górniczej.
Wyszukiwarka atrakcji