Potrawy
Data dodania: 10 października 2013

Karp wędzony


Składniki:

Karp:

  • 2 szt. karpia (około 2 kg każdy)
  • sałata
  • cytryna

Marynata:

  • 2 l wody
  • 0,5 szklanki soli
  • 1 płaska łyżka pieprzu czarnego
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • czosnek
  • owocowe drewno do wędzenia

 

Opis przygotowania:

Karpia oczyścić i włożyć do zalewy na 24 godziny. Wędzić na drewnie owocowym. Wystudzonego karpia pokroić na pierścienie i udekorować zieloną sałatą i cytryną.

 

 

 

Potrawa została sporządzona przez Koło Gospodyń Wiejskich z Wisły Wielkiej podczas III Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2008 r. w Raciborzu.


Szlak Kulinarny Śląskie Smaki
Częstochowa
Dwupoziomowy lokal kusi własnym produkowanym na miejscu piwem oraz wyjątkową kuchnią z kultowymi już daniami regionalnym... więcej>>
Częstochowa
Restauracja znajduje się w samym centrum miasta, w zabytkowych piwnicach Ratusza Częstochowskiego.
Kroczyce
Zajazd położony w malowniczej scenerii Jury Krakowsko-Częstochowskiej oferuje dania kuchni staropolskiej, jurajskiej i m... więcej>>
Zawiercie
Obiekt położony jest w sercu Jury na obrzeżach miasta Zawiercie otoczonymi terenami leśnymi, blisko głównych dróg krajow... więcej>>
Wyszukiwarka atrakcji