Potrawy
Data dodania: 14 października 2013

Śląski szałot


Składniki:

  • 50 dkg ziemniaków
  • 20 dkg ogórków kiszonych
  • 10 dkg cebuli
  • 10 dkg boczku wędzonego
  • sól
  • pieprz
  • ocet
  • kminek
  • pietruszka zielona

 

Opis przygotowania:

Ziemniaki gotujemy w łupinach, dodając do gotowania kminek. Boczek wędzony i cebulę kroimy w drobną kostkę i przesmażamy. Ugotowane ziemniaki, ogórki kiszone
(bez skóry) kroimy w kostkę. Mieszamy i dodajemy przesmażony boczek z cebulą, doprawiamy do smaku przyprawami i siekaną zieloną pietruszką. Można spotkać różne wersje tego typu szałotu np. ze śledziem, jabłkiem kwaśnym, gotowaną marchewką. Do golonka podajemy szałot bez śledzia.

 

 

Potrawa sporządzona przez Kilerów Dwóch (Hotel Qubus Katowice) podczas IV Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2009 r. w Pszczynie. Drużyna zajęła I miejsce w kategorii profesjonalistów.


Szlak Kulinarny Śląskie Smaki
Częstochowa
Dwupoziomowy lokal kusi własnym produkowanym na miejscu piwem oraz wyjątkową kuchnią z kultowymi już daniami regionalnym... więcej>>
Częstochowa
Restauracja znajduje się w samym centrum miasta, w zabytkowych piwnicach Ratusza Częstochowskiego.
Kroczyce
Zajazd położony w malowniczej scenerii Jury Krakowsko-Częstochowskiej oferuje dania kuchni staropolskiej, jurajskiej i m... więcej>>
Dąbrowa Górnicza
Restauracja Zagłębie Smaku znajduje się na pierwszym piętrze hotelu Holiday Inn w Dąbrowie Górniczej.
Wyszukiwarka atrakcji