Potrawy
Data dodania: 14 października 2013

Żeberko Juhasa z kapustą i ziemniakami


Składniki:

  • 2,5 kg żeberek wieprzowych lub baranich wcześniej zabajcowanych (marynowanych)
  • 2 kg ziemniaków
  • 1 kg kapusty kiszonej
  • grzyby leśne suszone
  • cebula
  • 10 dag masła
  • 25 dag smalcu
  • 100 g "Miodonki"
  • przyprawy

 

Opis przygotowania:

Zamarynowane żeberka smażyć na małym ogniu około 50 minut podlewając wodą. Pod koniec smażenia dodać 100 gram "Miodonki". Kapustę kiszoną gotować około 30 minut dodając szczyptę przypraw oraz grzyby wcześniej namoczone w wodzie i podsmażone z cebulką. Całość dusić do odparowania wody,  następnie dodać 1/2 kostki masła i dusić jeszcze przez 10 minut. Ugotowane ziemniaki pokroić na talarki i smażyć na smalcu.

 

 

Potrawa została sporządzona przez Wiesława Wróblewskiego ze Skoczowa podczas III Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2008 r. w Raciborzu.


Szlak Kulinarny Śląskie Smaki
Częstochowa
Dwupoziomowy lokal kusi własnym produkowanym na miejscu piwem oraz wyjątkową kuchnią z kultowymi już daniami regionalnym... więcej>>
Częstochowa
Restauracja znajduje się w samym centrum miasta, w zabytkowych piwnicach Ratusza Częstochowskiego.
Kroczyce
Zajazd położony w malowniczej scenerii Jury Krakowsko-Częstochowskiej oferuje dania kuchni staropolskiej, jurajskiej i m... więcej>>
Dąbrowa Górnicza
Restauracja Zagłębie Smaku znajduje się na pierwszym piętrze hotelu Holiday Inn w Dąbrowie Górniczej.
Wyszukiwarka atrakcji