Potrawy
Data dodania: 14 października 2013

Ajerkuchy z apfelmusem


Składniki:

  • 3 dkg mąki
  • 2 jajka
  • 150 ml kefiru
  • 1 dkg cukru
  • 0,5 dkg cukru waniliowego
  • 0,5 dkg proszku do pieczenia
  • 10 dkg jabłek

 

Opis przygotowania:

Do kefiru dodajemy jajka oraz mąkę pszenną, następnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy do niej cukier, cukier waniliowy oraz proszek do pieczenia. Odstawiamy na ok. 10 min, potem smażymy. Podajemy z apfelmusem. 

Apfelmus: jabłka kroimy na ćwiartki, dusimy w garnku z niewielką ilością wody. Następnie dodajemy łyżeczkę masła i smażymy do odparowania wody. 

 

 

Potrawa sporządzona przez Restaurację "U Przewoźnika" w Tychach podczas IV Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2009 r. w Pszczynie. Drużyna zajęła II miejsce w kategorii profesjonalistów.


Szlak Kulinarny Śląskie Smaki
Częstochowa
Dwupoziomowy lokal kusi własnym produkowanym na miejscu piwem oraz wyjątkową kuchnią z kultowymi już daniami regionalnym... więcej>>
Częstochowa
Restauracja znajduje się w samym centrum miasta, w zabytkowych piwnicach Ratusza Częstochowskiego.
Kroczyce
Zajazd położony w malowniczej scenerii Jury Krakowsko-Częstochowskiej oferuje dania kuchni staropolskiej, jurajskiej i m... więcej>>
Dąbrowa Górnicza
Restauracja Zagłębie Smaku znajduje się na pierwszym piętrze hotelu Holiday Inn w Dąbrowie Górniczej.
Wyszukiwarka atrakcji