Potrawy
Data dodania: 14 października 2013

Bryja


Składniki:

  • 20 dag owoców (gruszki, śliwki, truskawki, brzoskwinie)
  • 30 dag śmietany 18%
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • cynamon
  • cukier
  • sól

 

Opis przygotowania:

Owoce gotować na małym ogniu, do owoców wlać śmietanę rozmieszaną z mąką, doprawić do smaku cynamonem, cukrem i solą. Podawać bryję na gorąco lub zimno z młodymi ziemniakami lub lanymi kluskami.

Bryja to popularna potrawa przygotowywana z suszonych owoców. Często podawana okresie bożonarodzeniowym. 

 

Potrawa została sporządzona przez Radę Sołecką z Babic podczas III Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2008 r. w Raciborzu.


Szlak Kulinarny Śląskie Smaki
Częstochowa
Dwupoziomowy lokal kusi własnym produkowanym na miejscu piwem oraz wyjątkową kuchnią z kultowymi już daniami regionalnym... więcej>>
Częstochowa
Restauracja znajduje się w samym centrum miasta, w zabytkowych piwnicach Ratusza Częstochowskiego.
Kroczyce
Zajazd położony w malowniczej scenerii Jury Krakowsko-Częstochowskiej oferuje dania kuchni staropolskiej, jurajskiej i m... więcej>>
Dąbrowa Górnicza
Restauracja Zagłębie Smaku znajduje się na pierwszym piętrze hotelu Holiday Inn w Dąbrowie Górniczej.
Wyszukiwarka atrakcji