Potrawy
Data dodania: 14 października 2013

Bryja z gniecionym kartoflem


Bryja to śląska potrawa przygotowywana z suszonym owoców na Boże Narodzenie

 

Składniki: 

  • 10 dkg owoców
  • 2 dkg śmietana
  • 1 dkg mąki
  • 3 dkg wędzonki
  • 1 ziemniak
  • sól, cukier do smaku

 

Opis przygotowania:

Oczyszczone owoce rozdrabniamy, zalewamy litrem wody i odstawiamy. Wędzonkę gotujemy na małym ogniu. Jeśli robimy bryję z owoców suszonych należy je dzień wcześniej dokładnie umyć i namoczyć. Następnego dnia gotujemy je w tej samej wodzie, w której się moczyły. Śmietanę mieszamy z mąką, wlewamy do owoców i zagotowujemy. Doprawiamy do smaku cukrem, solą i cynamonem. Podajemy na gorąco, z gniecionymi gotowanymi ziemniakami.

Jest to śląska potrawa przygotowywana z suszonym owoców przygotowywana na Boże Narodzenie. 

 

 

Potrawa sporządzona przez Restaurację "U Przewoźnika" z Tych podczas IV Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2009 r. w Pszczynie. Drużyna zajęła II miejsce w kategorii profesjonalistów.


Szlak Kulinarny Śląskie Smaki
Częstochowa
Dwupoziomowy lokal kusi własnym produkowanym na miejscu piwem oraz wyjątkową kuchnią z kultowymi już daniami regionalnym... więcej>>
Częstochowa
Restauracja znajduje się w samym centrum miasta, w zabytkowych piwnicach Ratusza Częstochowskiego.
Kroczyce
Zajazd położony w malowniczej scenerii Jury Krakowsko-Częstochowskiej oferuje dania kuchni staropolskiej, jurajskiej i m... więcej>>
Dąbrowa Górnicza
Restauracja Zagłębie Smaku znajduje się na pierwszym piętrze hotelu Holiday Inn w Dąbrowie Górniczej.
Wyszukiwarka atrakcji