Potrawy
Data dodania: 14 października 2013

Placek z rabarbarem


Składniki:

  • 20 dkg cukru
  • 3 jajka
  • ¾ szklanki oleju
  • 1 szklanka mleka
  • 1 proszek do pieczenia
  • 45 dkg mąki
  • 1 kg rabarbaru
  • 2 łyżki cukru
  • ½ łyżeczki cynamonu

 

Opis przygotowania:

Rabarbar kroimy w kostkę i mieszamy z cukrem i cynamonem. Z pozostałych składników wyrabiamy ciasto. Na przesmarowaną tłuszczem blachę wykładamy ciasto, na które nakładamy rabarbar. Tak przygotowane ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy aż do zarumienienia.

 

 

Potrawa została sporządzona przez Zespół Folklorystyczny „Familijo” ze Skrzyszowa podczas VI Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2011 r. w Gliwicach.


Szlak Kulinarny Śląskie Smaki
Częstochowa
Dwupoziomowy lokal kusi własnym produkowanym na miejscu piwem oraz wyjątkową kuchnią z kultowymi już daniami regionalnym... więcej>>
Częstochowa
Restauracja znajduje się w samym centrum miasta, w zabytkowych piwnicach Ratusza Częstochowskiego.
Kroczyce
Zajazd położony w malowniczej scenerii Jury Krakowsko-Częstochowskiej oferuje dania kuchni staropolskiej, jurajskiej i m... więcej>>
Dąbrowa Górnicza
Restauracja Zagłębie Smaku znajduje się na pierwszym piętrze hotelu Holiday Inn w Dąbrowie Górniczej.
Wyszukiwarka atrakcji