Potrawy
Data dodania: 7 maja 2014

Zupa z porów wigilijna na rybie i zupa na „beztydzień”


Składniki:

  • 3 duże pory
  • 1,5 l wody
  • 2 korzenie pietruszki
  • 2 marchewki
  • 1 kostka masła
  • 4 łyżki mąki
  • 2 bułki pszenne
  • przyprawy (sól, pieprz, magi)
  • 1 mały karp ok. 0,8 kg
  • 1 korzeń pasternaku

* Zupa na „beztydzień” - zamiast karpia około 0,5 kg mieszanego mięsa i kości (wołowo-drobiowe)

 

Opis przygotowania:

Zupa z porów wigilijna na rybie i zupa na „beztydzień”(na kościach), podawana z grzankami

Pory umyć, pokroić w takiej ilości by zajmowały prawie 3/4 garnka, do tego najlepiej dodać korzeń pasternaku lub pietruszkę i marchewkę. Wszystko w dużych kawałkach, aby łatwiej było to potem wyjąć. Gotować pół godziny, po czym wrzucić rybie głowy (bez oczu!) i kawałki tuszek. Kiedy mięso ryby na widelcu się zacznie rozpadać, oznacza to, że wywar jest gotowy. Do zupy wlać przygotowaną, na złoto przyrumienioną zasmażkę na maśle, doprawić do smaku. Grzanki smażone na maśle, w doskonały sposób tą potrawę uzupełniają.

 

 

Potrawa została sporządzona przez PPHU Wako Sp. z o.o. z Zabrza podczas III Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2008 r. w Raciborzu. Drużyna zajęła III miejsce w kategorii profesjonalistów.


Szlak Kulinarny Śląskie Smaki
Częstochowa
Dwupoziomowy lokal kusi własnym produkowanym na miejscu piwem oraz wyjątkową kuchnią z kultowymi już daniami regionalnym... więcej>>
Częstochowa
Restauracja znajduje się w samym centrum miasta, w zabytkowych piwnicach Ratusza Częstochowskiego.
Kroczyce
Zajazd położony w malowniczej scenerii Jury Krakowsko-Częstochowskiej oferuje dania kuchni staropolskiej, jurajskiej i m... więcej>>
Dąbrowa Górnicza
Restauracja Zagłębie Smaku znajduje się na pierwszym piętrze hotelu Holiday Inn w Dąbrowie Górniczej.
Wyszukiwarka atrakcji