Potrawy
Data dodania: 12 maja 2014

Babka z tarcizny


Składniki:

  • 2 kg ziemniaków obranych
  • 0,5 kg mielonego gotowanego mięsa
  • 4 jajka
  • sól
  • pieprz
  • suszone warzywa
  • 0,5 l wywaru z jarzyn
  • ostra papryka
  • zioła/tymianek
  • natka pietruszki, selera
  • rozmaryn

 

Opis przygotowania:

2 kg obranych ziemniaków zetrzeć dodać 0,5 kg mielonego, gotowanego mięsa, żółtka, sól, pieprz, suszone warzywa. Pozostałe składniki zmieszać doprawić solą i pieprzem do smaku, na koniec dodać ubite na sztywno białka i wymieszać. Piec w foremce w piekarniku około 45 min. w tem.150oC. Podawać z sosem np. węgierskim, ostrym.

 

 

Potrawa została sporządzona przez "OWR Silesia" z Międzybrodzia Bialskiego podczas III Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2008 r. w Raciborzu. Drużyna zajęła II miejsce w kategorii profesjonalistów.


Szlak Kulinarny Śląskie Smaki
Częstochowa
Dwupoziomowy lokal kusi własnym produkowanym na miejscu piwem oraz wyjątkową kuchnią z kultowymi już daniami regionalnym... więcej>>
Częstochowa
Restauracja znajduje się w samym centrum miasta, w zabytkowych piwnicach Ratusza Częstochowskiego.
Kroczyce
Zajazd położony w malowniczej scenerii Jury Krakowsko-Częstochowskiej oferuje dania kuchni staropolskiej, jurajskiej i m... więcej>>
Dąbrowa Górnicza
Restauracja Zagłębie Smaku znajduje się na pierwszym piętrze hotelu Holiday Inn w Dąbrowie Górniczej.
Wyszukiwarka atrakcji