Potrawy
Data dodania: 14 maja 2014

Gołąbki z czerwonej kapusty


Składniki:

  • 1,6 kg czerwonej kapusty
  • 1,2 kg kiełbasy śląskiej
  • wywar mięsno-warzywny
  • 4 jajka
  • bułka
  • margaryna
  • słonina

 

Opis przygotowania:

Kapustę zagotować w wodzie z octem i solą. Zdjąć liście, ściąć z nich grube żyłki. Kiełbasę pokroić w bardzo drobną kostkę, dodać do niej namoczoną i odciśniętą bułkę, jaja, pieprz oraz drobno posiekaną zieloną pietruszkę. Masę wyrobić, nałożyć na liście zwijać jak gołąbki. Włożyć w rondlu z rozgrzaną margaryną, posypać pokrojoną słoniną. Dusić pod przykryciem dolewając wywar. Podawać polane stopionym boczkiem.

 

 

Potrawa została sporządzona przez Radę Sołecką Babice podczas III Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2008 r. w Raciborzu. 


Szlak Kulinarny Śląskie Smaki
Częstochowa
Dwupoziomowy lokal kusi własnym produkowanym na miejscu piwem oraz wyjątkową kuchnią z kultowymi już daniami regionalnym... więcej>>
Częstochowa
Restauracja znajduje się w samym centrum miasta, w zabytkowych piwnicach Ratusza Częstochowskiego.
Kroczyce
Zajazd położony w malowniczej scenerii Jury Krakowsko-Częstochowskiej oferuje dania kuchni staropolskiej, jurajskiej i m... więcej>>
Dąbrowa Górnicza
Restauracja Zagłębie Smaku znajduje się na pierwszym piętrze hotelu Holiday Inn w Dąbrowie Górniczej.
Wyszukiwarka atrakcji