Potrawy
Data dodania: 23 maja 2014

Kwaśnicowe placki z jabłkami i serem


Składniki:

  • 0,5 kg mąki
  • 0,5 l mleka
  • 3 jajka
  • 0,5 kostki drożdży lub 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jabłka lub kostka twarogu
  • cukier puder do posypania przygotowanych placków

 

Opis przygotowania:

Z mąki, mleka, jajek, drożdży wyrobić ciasto, na koniec dodać rozdrobniony twaróg lub pokrojone jabłka. Ciasto usmażyć na głębokim oleju. Podawać posypane cukrem pudrem.

 

 

Potrawa została sporządzona przez Koło Gospodyń Wiejskich w Chałupkach podczas III Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2008 r. w Raciborzu.


Szlak Kulinarny Śląskie Smaki
Częstochowa
Dwupoziomowy lokal kusi własnym produkowanym na miejscu piwem oraz wyjątkową kuchnią z kultowymi już daniami regionalnym... więcej>>
Częstochowa
Restauracja znajduje się w samym centrum miasta, w zabytkowych piwnicach Ratusza Częstochowskiego.
Kroczyce
Zajazd położony w malowniczej scenerii Jury Krakowsko-Częstochowskiej oferuje dania kuchni staropolskiej, jurajskiej i m... więcej>>
Dąbrowa Górnicza
Restauracja Zagłębie Smaku znajduje się na pierwszym piętrze hotelu Holiday Inn w Dąbrowie Górniczej.
Wyszukiwarka atrakcji