Potrawy
Data dodania: 27 maja 2014

Maszkietne naleśniki


Składniki:

Ciasto:

  • 1 szkl. mąki
  • 300 ml podgrzanego mleka
  • 1 dag drożdży
  • 3 jajka
  • olej do smażenia

Nadzienie:

  • 1 budyń
  • 0,5 l mleka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 serek twarogowy homogenizowany
  • 2 banany
  • 3 łyżki rodzynek

 

Opis przygotowania:

Ciasto:

Z podanych składników przygotować ciasto i pozostawić w ciepłym miejscu przez 1 godzinę. Potem usmażyć naleśniki na oleju.

Nadzienie:

Ugotować budyń według przepisu. Posypać cukrem pudrem i pozostawić do ostygnięcia. Następnie dodać do niego serek, rodzynki, banany pokrojone w kostkę i delikatnie wymieszać. Gotowe nadzienie nakładać na naleśniki i składać je na 4 części.

 

 

Potrawa została sporządzona przez Ewę Kucharską z Katowic podczas III Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2008 r. w Raciborzu.


Szlak Kulinarny Śląskie Smaki
Częstochowa
Dwupoziomowy lokal kusi własnym produkowanym na miejscu piwem oraz wyjątkową kuchnią z kultowymi już daniami regionalnym... więcej>>
Częstochowa
Restauracja znajduje się w samym centrum miasta, w zabytkowych piwnicach Ratusza Częstochowskiego.
Kroczyce
Zajazd położony w malowniczej scenerii Jury Krakowsko-Częstochowskiej oferuje dania kuchni staropolskiej, jurajskiej i m... więcej>>
Dąbrowa Górnicza
Restauracja Zagłębie Smaku znajduje się na pierwszym piętrze hotelu Holiday Inn w Dąbrowie Górniczej.
Wyszukiwarka atrakcji